Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яким чином заповнюються графи 29, 30 Звіту про КІК , якщо прибуток КІК звільняється від оподаткування або діяльність компанією не велася?

опубліковано 26 квітня 2024 о 08:37

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, якщо прибуток контрольованої іноземної компанії звільняється від оподаткування або компанія не здійснює діяльність, графи 29, 30 Звіту про контрольовані іноземні компанії підлягають заповненню.

Підпунктом 39 прим. 2.5.2 п. 39 прим. 2.5 ст. 39 прим. 2 Податкового кодексу України передбачено, що контролюючі особи зобов’язані подавати звіт про контрольовані іноземні компанії до контролюючого органу одночасно з поданням декларації про майновий стан і доходи за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».        

До Звіту в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної компанії за звітний (податковий) рік.        

Умови звільнення від оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії регламентовано п. 39 прим. 2.4 ст. 39 прим. 2 ПКУ.        

Згідно з п. п. 39 прим. 2.4.3 п. 39 прим. 2.4 ст. 39 прим. 2 ПКУ у разі якщо прибуток контрольованої іноземної компанії звільняється від оподаткування відповідно до положень цього пункту, контролююча особа звільняється від обов’язку розраховувати скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії відповідно до положень п. п. 39 прим. 2.3.2 п. 39 прим. 2.3 ст. 39 прим. 2 ПКУ.        

Наказом Міністерства фінансів України від 25.08.2022 № 254, затверджено форму Звіту про контрольовані іноземні компанії, форму скороченого Звіту про контрольовані іноземні компанії, Порядок заповнення Звіту про КІК, скороченої форми Звіту про КІК і подання до контролюючого органу.         

У Звіті і в Порядку чітко прописані назви граф та порядок їх заповнення, тобто, графи Звіту про контрольовані іноземні компанії, в яких є показники для декларування підлягають заповненню.         

Так, у графі 29 Звіту зазначається загальна сума дивідендів, отриманих контрольованою іноземною компанією безпосередньо або опосередковано через ланцюг підконтрольних юридичних осіб від українських юридичних осіб. Зазначається перелік підконтрольних юридичних осіб, з повним найменуванням такої особи та кодом платника податків, із зазначенням загальної суми дивідендів, отриманих контрольованою іноземною компанією, та розбивкою сум, отриманих безпосередньо чи опосередковано по кожній підконтрольній юридичній особі.       

У графі 30 Звіту зазначається сума прибутку контрольованої іноземної компанії, що була фактично виплачена на користь контролюючої особи.        

Статтею 39 прим. 2 ПКУ не встановлено окремих правил або виключень для контролюючої особи щодо невідображення у Звіті про КІК інформації, визначеної п. п. 39 прим. 2.5.3 п. 39 прим. 2 ст. 39 прим. 2 ПКУ, у випадку звільнення від оподаткування прибутку КІК відповідно до вимог п. 39 прим. 2.4 ст. 39 прим. 2 ПКУ, а отже, така інформація підлягає відображенню у відповідних графах Звіту, зокрема, у графах 29, 30.