Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До 1 травня фізичні особи мають подати звіт про КІК разом з річною декларацією про майновий стан і доходи

опубліковано 01 квітня 2024 о 13:54

Під час брифінгу заступник начальника ГУ ДПС в Івано-Франківській області Віктор Глушпенко проінформував, що із 2022 року в Україні діють правила про контрольовані іноземні компанії (КІК). Контрольованими визнають ті іноземні компанії, які зареєстровані або створені за кордоном та які перебувають під юридичним або фактичним контролем податкових резидентів України – фізичних або юридичних осіб.   

Юридичний контроль визначається через володіння відповідною часткою в іноземній компанії. Зокрема, особа  вважається контролером, якщо володіє часткою понад 50 %,  або понад 10 %, у разі спільної власності з іншими податковими резидентами, які володіють частками в розмірі щонайменше 50 %. 

Фактичний контроль – це можливість особи впливати на рішення іноземної компанії, зокрема щодо укладення угод, розподілу прибутку чи припинення діяльності компанії. У цьому випадку не беруть до уваги юридичне оформлення такого впливу. 

З 1 січня 2022 року податкові резиденти України, фізичні та юридичні особи, зобов'язані протягом 60 днів подавати повідомлення про кожний випадок, коли вони набувають чи втрачають статус контролера КІК. Не подання такого повідомлення тягне за собою накладення штрафу в розмірі 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи за кожен випадок порушення (п. 120.7 ст. 120 Кодексу). 

Водночас за несвоєчасне подання Повідомлення штрафні санкції та/або пеня не застосовуються. 

Кожний контролер зобов'язаний щорічно подавати звіт про КІК. У випадку, якщо у нього є декілька КІК, звіти подаються окремо для кожного КІК.

Що ж до подання звітності, то Віктор Глушпенко звертає увагу, що фізичні особи мають подати Звіт про КІК одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи до 1 травня 2024 року.

Для юридичних осіб граничний термін подання звіту про КІК одночасно з поданням податкової декларації з податку на прибуток підприємств минув 1 березня 2024 року.

Сам звіт можна подавати за повною або скороченою формою. За загальним правилом звіт про КІК потрібно подавати за повною формою одночасно з декларацією з податку на прибуток або декларацією про майновий стан і доходи, залежно від того, чи є контролером юридична чи фізична особа. У випадку, коли контролер зобов’язаний сплатити податки з нерозподіленого (скоригованого) прибутку КІК, їх суму відображають у відповідній декларації, а детальні розрахунки наводять у додатку КІК до Декларації.

Також разом зі звітом про КІК потрібно подати завірені копії фінансової звітності КІК.

У деяких юрисдикціях фінансовий рік може не збігатися з календарним, та тривати, наприклад, з 1 квітня до 31 березня наступного року. У такому разі компанія може не встигнути підготувати фінансову звітність до строку її подання (до 1 березня для юридичних осіб або до 1 травня для фізичних осіб), і контролер не матиме змоги розрахувати скоригований прибуток КІК. 

У цьому випадку контролер разом із декларацією може подати скорочений звіт про КІК, який містить лише ідентифікаційні дані КІК, розмір частки контролера та структуру володіння часткою. У такому разі звіт за повною формою, а також фінансову звітність потрібно буде подати до кінця року, наступного за звітним. 

Також посадовець радить контролерам КІК не зволікати, оскільки за неподання звітності передбачена відповідальність. Так, за неподання звіту про КІК передбачений штраф 100 прожиткових мінімумів (у 2023 році 268 400 грн), а за несвоєчасне подання звіту про КІК – 1 розмір прожиткового мінімуму (3028 грн) за кожний календарний день, але не більше 50 прожиткових мінімумів (134 200).

Водночас підпунктом 54 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу під час визначення та обчислення прибутку КІК за результатами 2022-2023 звітних (податкових) років штрафи не застосовуються.