Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За якими критеріями платник податків може потрапити до плану-графіку податкових перевірок?

опубліковано 29 березня 2024 о 08:52

На початку вторгнення рф уряд ввів безліч пільг для платників податків та майже цілковитий мораторій на податкові перевірки, основна мета такого заходу – дати можливість бізнесу пристосуватися до нових реалій війни. У такий спосіб економіка держави втрималася на плаву, що стало гарантією фінансування насамперед ЗСУ та інших соціальних програм країни. Більшість суб’єктів господарювання, маючи можливість отримати доходи, сумлінно сплачувала податки, проте відсутність податкових перевірок для певної категорії  платників стало можливістю навпаки приховувати реальні доходи. Враховуючи такі фактори ризику, уряд поступово скасовував мораторій, і вже наприкінці минулого року Законом України від 8 грудня 2023 № 3453 відновив практично усі види перевірок.

Саме цей законодавчий документ передбачив критерії, за якими платники податків включаються з 1 грудня 2023 року по 31 грудня 2024 року до плану-графіку проведення документальних планових перевірок, з урахуванням щомісячних коригувань. Власне, про такі критерії і розповіла начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик. 

Так, за її словами, до плану-графіка проведення документальних перевірок можуть потрапити платники податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва або реалізації підакцизної продукції, азартних ігор або ж у сфері фінансових чи платіжних послуг. Також перевірки чекатимуть на нерезидентів, які проводять або проводили в Україні діяльність через відокремлені підрозділи чи постійні представництва.

Також у графік будуть включені платники податків, які за підсумками 2021 року мають: 

- рівень сплати податку на прибуток на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі;

- рівень сплати ПДВ на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі. Виняток - платники-експортери, у яких операції становлять 25 % або більше від обсягу постачань та одночасно мають рівень сплати податку на прибуток не менше 50 відсотків у відповідній галузі;   

- дебіторська заборгованість перевищує кредиторську заборгованість більше ніж у 2 рази;

- витрати в податковій декларації про майновий стан і доходи, становлять 75% або більше від загального річного доходу, при умові що загальний річний дохід від підприємницької діяльності, становить 10 мільйонів гривень і більше; 

- нарахування або виплати заробітної плати, менше середньої заробітної плати по підприємствах відповідної галузі у відповідному регіоні.

При формуванні плану-графіка проведення документальних планових перевірок на 2024 рік, каже Ірина Столярик, також враховуються показники позитивної динаміки:

- рівнів сплати податку на прибуток та податку на додану вартість по відповідній галузі за 9 місяців 2023 року. Після настання граничних строків для подання річної звітності враховуються показники за 2023 рік. У разі якщо податковим (звітним) періодом для податку на прибуток платника податків є календарний рік, враховуються показники за попередній рік;

- рівнів нарахування або виплати податковим агентом юридичною особою доходів у вигляді заробітної плати за 9 місяців 2023 року. Після настання граничних строків для подання податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за четвертий квартал 2023 року враховуються показники за чотири квартали 2023 року.

Водночас, стверджує начальник ГУ ДПС в області, до 1 грудня 2024 року діє тимчасове обмеження на проведення планових податкових перевірок платників єдиного податку І та ІІ груп. 

Також не перевірятимуть платників на тимчасово окупованих територіях чи де йдуть бойові дії (крім деяких виключень) та не проводитимуться фактичні перевірки за місцезнаходженням об’єктів оподаткування на тимчасово окупованих територіях.