Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені

опубліковано 13 березня 2024 о 08:02

Головне  управління  ДПС  в Івано-Франківський області повідомляє,  що  платник податків має право повернути помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань відповідно до ст. 43 Податкового кодексу України.  

Умови повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, це відсутність податкового боргу (п. 43.1 ст. 43 ПКУ). 

У разі наявності у платника податків податкового боргу, повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання на поточний рахунок такого платника податків в установі банку  проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу платником податків (п. 43.2 ст. 43 ПКУ).

Подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які розраховуються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми (п. 43.3 ст. 43 ПКУ).

Заява подається у довільній формі до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми, в якій необхідно зазначити напрям перерахування коштів: 

на рахунок платника податків у банку, небанківському надавачу платіжних послуг;

на єдиний рахунок (у разі його використання);

на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; 

повернення у готівковій формі коштів у разі відсутності у платника податків рахунку в банку, небанківському надавачу платіжних послуг.

У разі повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з податку на додану вартість, зарахованих до бюджету з рахунка платника податку в системі електронного адміністрування податку на додану вартість (СЕА ПДВ)  у порядку, визначеному п. 200 ПКУ, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в СЕА ПДВ. У разі його відсутності на момент звернення платника податків із заявою на повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ чи на момент фактичного повернення коштів  - шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку (абзац, перший п. 43.4 прим.1 ст. 43 ПКУ). 

Нагадуємо, що 26.04.2019 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 11.02.2019  № 60 «Про затвердження порядку інформаційної взаємодії Державної фіскальної служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів місцевих фінансових органів в процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені» яким запроваджується єдина автоматизована система щодо повернення платежів. 

Отже, заява може бути подана в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету через режим «Ведення звітності» за ідентифікатором форми F/J 1302002 (F – для фізичних осіб, J – для юридичних осіб) або у довільній формі через режим «Листування з ДПС» або  засобами програмного забезпечення «Єдине вікно подання електронної звітності» (забезпечує обробку Заяв, сформованих будь-яким програмним забезпеченням, в тому числі і спеціалізованим клієнтським програмним забезпеченням для формування та подання звітності до ІКС «Єдине вікно подання електронної звітності»).

При створенні Заяви в режимі «Введення звітності» платник самостійно встановлює фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми», зокрема «J(F)13 Запити». З переліку електронних форм обирає необхідну форму Заяви (J/F1302002), а потім відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район» (за замовчуванням встановлено орган ДПС за місцем основної реєстрації).

У запропонованій формі необхідно заповнити відповідні поля електронного документа, підписати та надіслати Заяву, при цьому реєстраційні дані платника податків заповнюються автоматично. 

До Заяви платник може подати копію одного платіжного документа. Для цього у вкладці «Додатки» необхідно обрати опцію «Додати» документ довільного формату (F/J 1360102) та заповнити обов’язкові поля форми. 

Оскільки у полі «Дата сплати до бюджету» Заяви вказується інформація щодо одного платіжного документа відповідно до якого була помилково або надміру сплачена сума грошових зобов’язань або пені, то з метою повернення таких сум за кількома платіжними документами, платник подає окремі Заяви за кожним платіжним документом. 

При цьому, дія Порядку № 60 не поширюється на: 

- відшкодування ПДВ; 

- повернення авансових платежів (передоплати),  помилково та/або надміру внесених платниками податків за власним бажанням, як попереднього грошового забезпечення сплати майбутніх митних та інших платежів, що сплачуються до/або під час митного оформлення, та грошової застави; 

- повернення митних та інших платежів, що сплачуються до/або під час митного оформлення; 

- повернення помилково та/або надміру перерахованих (унесених) платниками коштів, сплачених шляхом надання при митному оформленні податкового векселя; 

- повернення суми акцизного податку, внесеної в рахунок погашення податкових векселів; 

- виконання рішень судів щодо безспірного списання коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджетів.