Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як підприємцю – платнику єдиного податку першої – третьої груп (крім е-резидента) може протягом календарного року перейти на четверту групу?

опубліковано 06 березня 2024 о 09:20

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що фізична особа – підприємець – платник єдиного податку (першої – третьої груп) протягом поточного року може самостійно перейти на сплату єдиного податку, за ставкою, встановленою для четвертої групи, якщо відповідає вимогам п.п. «б» п.п. 4 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (умови перебування в четвертій групі платників єдиного податку) та про таку особу в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань містяться відомості про створення нею сімейного фермерського господарства. Для переходу на сплату єдиного податку, встановлену для четвертої групи, ФОП – платником ЄП подається до контролюючого органу за його податковою адресою заява про застосування спрощеної системи оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу та протягом 20 календарних днів з дня подання такої Заяви податкова декларація платника єдиного податку четвертої групи.

Крім того, ФОП – платником ЄП протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу в якому подано Заяву на сплату єдиного податку за ставкою, встановленою для четвертої групи, подається податкова декларація платника єдиного податку – ФОП.