Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про укладені договори оренди нерухомості необхідно повідомляти податкову службу

опубліковано 28 лютого 2024 о 09:58

Суб’єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості - рієлтори, зобов’язані надсилати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації. Про це нагадують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Така інформація подається в строки, передбачені для подання податкового розрахунку, за встановленою формою.

Форму подання інформації суб’єктами господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлторами), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) до контролюючих органів за місцем своєї реєстрації затверджено Наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2017 № 497. Податковий розрахунок за базовий звітний (податковий період), що дорівнює календарному кварталу, подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. 

За порушення порядку чи строків подання зазначеної інформації рієлтор несе відповідальність, передбачену ст. 1191 Податкового кодексу. Згідно з п. 1191.2 ст. 1191 Податкового кодексу за порушення суб’єктом господарювання, який провадить посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості, порядку чи строків подання інформації про укладені за його посередництвом цивільно-правові договори про оренду нерухомості передбачено штраф в розмірі 680 грн за кожне порушення та 1360 грн за вчинені повторно такі порушення суб'єктом господарювання, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення.