Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хто зобов’язаний зареєструватися платником ПДВ?

опубліковано 22 лютого 2024 о 08:50

Порядок реєстрації особи як платника ПДВ регулюється статтями 180 - 183 розділу V Податкового кодексу України та регламентується Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 N 1130. Про це нагадують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Умови для реєстрації особи як платника ПДВ, відповідно до яких реєстрація особи як платника ПДВ може здійснюватись як в обов'язковому порядку, так і за добровільним рішенням особи, визначено статтями 181 та 182 розділу V Податкового кодексу.

Відповідно до статті 181 розділу V Податкового кодексу під обов'язкову реєстрацію як платника ПДВ підпадає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V Податкового кодексу, у тому числі операцій з постачання товарів/послуг з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі (зокрема, але не виключно шляхом встановлення спеціального застосунку або додатка на смартфонах, планшетах чи інших цифрових пристроях), нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 гривень (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання), з дотриманням вимог, передбачених статтею 183 Кодексу, крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи.

Для здійснення такої реєстрації особа не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто зазначеного вище обсягу оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг, повинна подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву.

Будь-яка особа, яка повинна зареєструватись як платник ПДВ, але не подала реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника, однак без права нараховувати податковий кредит та отримувати бюджетне відшкодування (п. 183.10 ПКУ).

Крім того, якщо особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник ПДВ, не подала Заяву та не зареєструвалася як платник ПДВ, нормами Податкового кодексу  передбачено штрафні санкції в розмірі:

- 10 % суми зобов'язання, визначеного за результатами проведення документальної перевірки (п. 123.1 ПКУ);

- 25 % суми зобов'язання – при вчинені таких діянь умисно та 50 % суми зобов'язання – при повторному вчинені умисних діянь протягом 1095 календарних днів.