Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи будуть застосовані до суб’єкта господарювання штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію акцизних накладних у зв’язку з неможливістю реєстрації акцизних накладних на обсяги реалізованого таким суб’єктом господарювання пального протягом 30 календарних дн

опубліковано 31 січня 2024 о 08:53

Чи будуть застосовані до суб’єкта господарювання штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію акцизних накладних у зв’язку з неможливістю реєстрації акцизних накладних на обсяги реалізованого таким суб’єктом господарювання пального протягом 30 календарних днів з дня набрання чинності ЗУ №3303, оскільки постачальник пального має рішення контролюючого органу про неможливість своєчасно виконати свій податковий обов’язок, та відповідно не реєструє акцизні накладні?

        Як повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

         Відповідно до п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI:

         у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо, зокрема, реєстрації у відповідних реєстрах акцизних накладних, розрахунків коригування, платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, та перелік документів на підтвердження затверджено наказом Міністерства фінансів України від 29.07.2022 № 225;

         платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків щодо реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) акцизних накладних/розрахунків коригування, граничний термін реєстрації яких припадає на період з 24 лютого 2022 року до останнього дня місяця, в якому набрав чинності Закон України від 09 серпня 2023 року № 3303-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції», або зведених акцизних накладних/розрахунків коригування на загальний обсяг пального або спирту етилового, реалізованих за цей період (за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД та умовним кодом і кожним акцизним складом/акцизним складом пересувним та їх розпорядниками), за умови забезпечення їх реєстрації протягом 30 календарних днів з дня набрання чинності Законом № 3303;

         платники податків, у тому числі щодо своєї філії або акцизного складу, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу, у яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, передбачених ПКУ, за умови виконання ними податкових обов’язків щодо реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРАН, акцизних накладних/розрахунків коригування в ЄРАН, протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

         При цьому платники акцизного податку протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей, зобов’язані зареєструвати в ЄРАН акцизні накладні/розрахунки коригування, граничний термін реєстрації яких припадає на період з 24 лютого 2022 року до дня відновлення таких можливостей, або зведені акцизні накладні/розрахунки коригування на загальний обсяг пального або спирту етилового, реалізованого за цей період (за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД та умовним кодом і кожним акцизним складом/акцизним складом пересувним та їх розпорядниками).

         При цьому, платник податку має право зареєструвати акцизні накладні та/або розрахунки коригування, а також коригування до заявок на поповнення обсягу залишку пального в ЄРАН на обсяг реалізованого пального за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, що не перевищує обсяг, обчислений за формулою відповідно до п. 232.3 ст. 232 ПКУ.

         Акцизні накладні, у тому числі зведені акцизні накладні реєструються з урахуванням наявних на акцизному складі/акцизному складі пересувному обсягів залишків пального за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД та умовним кодом, обчислених відповідно до п. 232.3 ст. 232 ПКУ та синхронізацією дій з платниками акцизного податку – контрагентами (щодо постачання та отримання пального) для визначення обсягів пального, на які можуть бути зареєстровані в ЄРАН перші та другі примірники акцизних накладних.
         Отже, у разі, якщо суб’єкт господарювання має можливість виконувати податковий обов’язок, але не зареєстрував акцизні накладні протягом 30 календарних днів з дня набрання чинності Законом № 3303 на обсяги реалізованого пального, до такого суб’єкта господарювання штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію акцизних накладних застосовуються.

         Крім цього, якщо реалізатор пального порушує граничні строки реєстрації в ЄРАН акцизної накладної та/або розрахунку коригування, то отримувач пального має право додати до декларації з акцизного податку за звітний податковий період заяву із скаргою на особу, яка реалізує пальне, за формою згідно з додатком 9 до Декларації.