Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У разі зміни ставок та пільг з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки внесено протягом звітного року юридичній особі необхідно подати уточнену декларацію з податку на нерухомість

опубліковано 04 січня 2024 о 15:08

Як повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, згідно з нормами п. 12.3 ст. 12 Податкового кодексу України рішення про встановлення місцевих податків та зборів у межах своїх повноважень приймають сільські, селищні, міські ради.

Нові ставки та пільги, встановлені рішеннями місцевих рад в межах наданих їм повноважень, застосовуються при обчисленні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з моменту їх оприлюднення.

Якщо органом місцевого самоврядування, в межах наданих йому повноважень, протягом звітного року внесено зміни до прийнятого рішення по встановлених ставках та пільгах з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, то юридичні особи можуть збільшити/зменшити зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з місяця офіційного оприлюднення такого рішення органу місцевого самоврядування шляхом подання декларації із зазначенням типу «Уточнююча».

У разі встановлення за наслідками подання такої уточнюючої декларації суми заниження (недоплати) податкового зобов’язання минулих періодів поточного року, штрафні санкції, передбачені п.п. «а» п. 50.1 ст. 50 ПКУ, та сума пені відповідно до п.п. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 ПКУ, не нараховуються.