Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування доходи та витрати платника податку, пов’язані зі здійсненням діяльності, яка передбачена статутними документами, але відсутня у довідці статистики та який КВЕД необхідно зазначати у по

опубліковано 03 січня 2024 о 11:07

Чи враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування доходи та витрати платника податку, пов’язані зі здійсненням діяльності, яка передбачена статутними документами, але відсутня у довідці статистики та який КВЕД необхідно зазначати у полі 5 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств?

Як інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, класифікація видів економічної діяльності – це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації. КВЕД затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457. Отже, для правильного визначення виду діяльності за кодом виду економічної діяльності платнику слід звернутись до органів державної статистики.

При заповненні Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 зі змінами та доповненнями, у полі 5 «Код виду економічної діяльності (КВЕД)» зазначається код основного виду економічної діяльності, присвоєний платнику податків згідно з Національним класифікатором України видів економічної діяльності на момент подання такої декларації.

Підпунктом 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Податкового кодексу України встановлено, що об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які визначені відповідними положеннями ПКУ.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим п. 44.1 ст. 44 ПКУ.

З урахуванням зазначеного, формування доходів та витрат при визначенні фінансового результату до оподаткування за звітний податковий період, здійснюється виходячи з національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності на підставі первинних документів.