Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи може особа одночасно укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та договір про одноразову сплату єдиного внеску у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування?

опубліковано 02 січня 2024 о 08:50

Чи може особа одночасно укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та договір про одноразову сплату єдиного внеску у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування?

Порядок укладення договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування врегульовано ст. 10 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями та розд. V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 із змінами і доповненнями. Про це інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Категорію платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування визначено частиною першою ст. 10 Закону № 2464.

Особи, зазначені в частині ст. 10 Закону № 2464, беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату) (частина друга ст. 10 Закону № 2464).

Згідно з абзацом першим частини першої ст. 10 Закону № 2464 договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року).

Перелік документів, необхідних для укладення Договору про добровільну участь зазначені у п.п. 1 п. 3 розд. V Інструкції № 449.

З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, після перевірки викладених у ній відомостей контролюючими органами у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання Заяви укладається Типовий договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування згідно з додатком 4 до Інструкції № 449 (п.п. 3 п. 3 розд. V Інструкції № 449).

Відповідно до частини сьомої ст. 10 Закону № 2464 та п.п. 2 п. 3 розд. V Інструкції № 449 контролюючий орган відмовляє в укладенні Договору про добровільну участь у разі, якщо особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, не відповідає вимогам щодо осіб, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, зокрема, якщо така особа  раніше уклала договір про добровільну участь, дія якого не припинена або за яким не виконано передбачені договором умови.

Враховуючи наведене, Законом № 2464 та Інструкцією № 449 не передбачено можливості особою, яка має право на добровільну сплату єдиного внеску, одночасного укладення Договору про добровільну участь та договору про одноразову сплату єдиного внеску.