Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В області зареєстровано більше 26 тисяч РРО. Дві третини з них зареєстровано впродовж останніх двох років

опубліковано 22 грудня 2023 о 14:12

Станом на сьогодні в Івано-Франківські області зареєстровано понад 26 тисяч касових апаратів, з них 18 тисяч РРО бізнес зареєстрував в період 2022-2023 років. Про це під час пресконференції повідомила начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик. Очільниця обласної служби нагадала, що обов’язок застосовувати РРО для ФОП єдиного податку передбачений ще з 2022 року, проте з початком повномасштабної війни уряд скасував відповідальність для торгівців за не проведення фіскалізації готівкових операцій. Однак, уже з жовтня застосування штрафних санкцій за невидачу фіскального чеку відновилося. Такий крок, стверджують в податковій, спрямований на посилення контролю за готівковими операціями та на боротьбу з тіньовою економікою, сприяючи тим самим створенню прозорої та стабільної фінансової системи, та зазначають – запровадження фіскальної системи готівкових розрахунків не збільшує податкове навантаження на малий бізнес, а робить його більш прозорим для суспільства.

В суспільстві існує негативна думка, що запровадження касового апарату - це тиск на бізнес, але насправді це не так. Адже це звична європейська практика, яка спрощує ведення обліку для бізнесу та для чесних підприємців не впливає на податкове навантаження. 

До прикладу, якщо платник на єдиному податку, і його річний виторг не перевищує допустимий дохід, скажімо для 2 групи, на якій перебувають більшість власників дрібних магазинів, він становить 5,6 мільйонів гривень, то для платника не збільшується податкове навантаження, адже він платить фіксовану ставку єдиного податку. Тобто запровадження касового апарату – це насамперед про відповідальність бізнесу перед державою і покупцем, адже виданий фіскальний чек – це гарантія якості і легальності проданого товару чи наданої послуги, зазначила Ірина Столяярик.

З відновленням відповідальності за нефіскалізацію готівкових розрахунків  сума проведених виторгів через РРО значно зросла і в листопаді досягла 3,2 мільярда гривень. Якщо порівняти до січня 2023 року, то маємо зростання на 55 відсотків, тобто середньомісячний виторг збільшився на 1 мільярд гривень. 

В той же час, податківцями з початку року проведено 1188 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність на території області підакцизною групою товарів. За результатами яких застосовано штрафних на 46,6 мільйонів гривень (сплачено більше 22 млн грн). 

А з жовтня податківці зафіксували 18 випадків порушень нових правил суб’єктами господарювання (які реалізовували не підакцизні товари) на суму 3,8 мільйона гривень. Найчастіше порушення стосувалися не проведення розрахунків через РРО чи КОРО, видача розрахункових документів не встановленого зразка чи не ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації. 

Одначасно Ірина Столярик нагадала споживачам про їхнє право на оплату покупки чи послуги через платіжні термінали. Та зауважила, що кабмін встановив граничні терміни, з настанням яких продавці будь-яких товарів чи послуг мають забезпечити поряд з РРО чи ПРРО і платіжний термінал для здійснення безготівкових розрахунків з покупцями. 

Так, з 1 січня 2023 року ця норма законодавства уже запрацювала для торгівців, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (окрім ФОП – платників єдиного податку І групи, торгівців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну чи виносну торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції). 

А уже з 1 січня 2024 року наявність терміналів стане також обов’язковою і для тих торгівців, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 тисяч осіб.

Відповідно, з 1 січня 2025 року - у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб, окрім тих категорій, які зазначені вище. 

А уже з 1 січня 2026 року дана норма охопить усіх суб’єктів господарювання, які здійснюють готівкові розрахунки. Тобто, електронні платіжні пристрої стануть обов’язковими і для платників єдиного податку І групи.