Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Другий рік війни: в податковій озвучили економічні підсумки року

опубліковано 21 грудня 2023 о 16:38

Попри воєнні обставини та виклики, спричинені агресією російської федерації, 2023 рік Івано-Франківщина завершує з позитивними економічними показниками, стверджує начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик. Підтвердженням цього є насамперед сплата податків і зборів. Так, за попередніми підсумками податківців, до кінця року планується залучити до бюджетів всіх рівнів понад 32,2 мільярда гривень. З них 10,6 мільярда гривень спрямовані до державного бюджету, 10,9 мільярда гривень – до місцевих бюджетів області, ще 10,7 мільярда гривень становитиме єдиний внесок до Пенсійного фонду України. У порівнянні з надходженнями минулого року без врахування рентних платежів за надра, ця цифра зросте на 441 мільйон гривень. 

Про позитивну динаміку в економічних процесах області свідчить і збільшення кількості суб’єктів господарювання – наразі їх є 91 тисяча, з початку війни ця цифра зросла на 8,2 тисячі. Варто зазначити, що в це число входять також 90 релокованих підприємств, які, до речі сплатили сплатили 56 мільйонів гривень податків. Однак, 4,6 тисяч суб’єктів господарювання за цей час припинили свою діяльність. Відповідно у порівнянні з 2022 роком, зросла на 20 тисяч і кількість офіційно працевлаштованих працівників досягнувши загальної кількості 96 тисяч осіб. 

Загалом, рік, що минає, був насичений змінами законодавстві, які так чи інакше мали вплив на бізнес. І, насамперед, це повернення на довоєнну систему оподаткування. Це був вимушений і вкрай важливий крок для забезпечення обороноздатності нашої країни, і варто зазначити, що бізнес сприйняв це з розумінням. В першу чергу, мова йде про скасування спеціальної системи оподаткування з пільговою ставкою 2 відсотки, яку уряд запровадив на початку війни для легшої адаптації підприємництва до нових реалій. Також з серпня цього року відновлено обов’язок сплати єдиного податку для усіх підприємців, окрім тих, які мають реєстрацію на тимчасово окупованих територіях, або, де ведуться бойові дії. Також хочу наголосити, що підприємці Івано-Франківщини в більшості своїй не скористалися наданою пільгою, а продовжували сплачувати податок на добровільній основі, та у такий спосіб виявили свою патріотичну позицію, за що їм велика вдячність, - аналізувала рік Ірина Столярик.

Також, нагадують в податковій, цього року відновлено штрафні санкції за незастосування торгівцями РРО. Як наслідок, значно зріс офіційний дохід.  До прикладу, в листопаді сума проведених виторгів через РРО досягла 3,2 мільярда гривень і в порівнянні до січня 2023 року зросла на 55 відсотків, тобто середньомісячний виторг збільшився на 1 мільярд гривень.

Однак, ще залишились певні пільги, такі як сплата ЄСВ, вона поки залишається добровільною для ФОП за себе. Але необхідно пам'ятати: коли ФОП не сплачує ЄСВ «за себе», то ці періоди не зараховуються до страхового стажу. 

Тож Ірина Столярик переконана, що цей рік Івано-Франківщина гідно вистояла, а також висловила сподівання на позитивні результати і  в новому році. Від імені всієї служби подякувала за добросовісну сплату податків усім платникам без винятку, які, незважаючи на надскладні умови ведення бізнесу в країні, що воює, добросовісно працюють, створюють робочі місця та підтримують ЗСУ та ТРО, а також привітала з прийдешніми святами.