Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Прикарпатські землевласники та користувачі земельних ділянок сплатили до бюджету майже 827 мільйонів гривень плати за землю

опубліковано 18 грудня 2023 о 13:45

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що з початку 2023 року землевласники та користувачі земельних ділянок Прикарпаття сплатили до бюджетів територіальних громад 826,7 млн гривень плати за землю, зокрема 325,3 млн гривень  земельного податку та 501,4 млн гривень орендної плати за землю.

Юридичні особи сплатили 266,6 млн гривень земельного податку та 424,8 млн гривень орендної плати,  а фізичні особи – 58,7 млн гривень та 76,6 млн гривень.

Нагадаємо,   плата за землю – це  обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Земельний податок – обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів.

Власники земельних ділянок – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності відповідно.

Згідно з п.п. 14.1.73 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України землекористувачі – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які користуються земельними ділянками державної та комунальної власності:

на праві постійного користування;

на умовах оренди.     

Підпунктом 269.1.1 п. 269.1 ст. 269 Податкового кодексу України встановлено, що платниками плати за землю є, зокрема, платники земельного податку:

власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);

землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування.