Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про право на податковий кредит після відновлення реєстрації платника ПДВ

опубліковано 07 грудня 2023 о 15:12

Головне управління ДПС в Івано-Франківській області повідомляє, що ЗУ № 3219, зокрема, пункт 69 підрозділу 10 Податкового кодексу України доповнено новим п.п. 69.39, відповідно до якого, якщо після відновлення реєстрації платником ПДВ, постачальник зареєстрував в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податкові накладні протягом 60 календарних днів з дня відновлення такої реєстрації за операціями, здійсненими до переходу постачальника на спрощену систему з особливостями оподаткування, то покупець отримує право на податковий кредит у тому звітному періоді, у якому була здійснена операція та відповідно була складена податкова накладна. Якщо покупець сформував податковий кредит у звітному періоді, у якому було придбано товари/послуги, необоротні активи, на підставі первинних документів, то такий податковий кредит коригувати не потрібно (п.п. 69.1 прим.1, п.п. 69.39 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу). 

Якщо постачальник не зареєстрував в ЄРПН такі податкові накладні протягом 60 календарних днів з дня відновлення реєстрації платником ПДВ, покупець втрачає право на податковий кредит, сформований на підставі первинних документів за відповідними операціями з придбання товарів/послуг у такого постачальника. 

Такий податковий кредит має бути зменшений шляхом подання уточнюючих розрахунків до податкових декларацій з ПДВ за відповідні звітні періоди. Право на такий податковий кредит поновлюється у періоді, коли відповідні податкові накладні будуть зареєстровані в ЄРПН постачальником – особою, реєстрація платником ПДВ якого відновлена.