Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Прикарпатці сплатили до бюджету 8,6 мільярда гривень податку на доходи фізичних осіб

опубліковано 08 листопада 2023 о 14:15

За січень-жовтень 2023 року платники податків Івано-Франківщини перерахували до бюджетів 8,6 мільярда гривень податку на доходи фізичних осіб. В порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження зросли майже на 1,3 мільярда гривень. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.  

З загальної суми сплаченого податку до державного бюджету надійшло 1,8 мільярда гривень податку на доходи фізичних осіб, а місцеві бюджети Прикарпаття отримали 6,8 мільярда гривень цього податку.  

Нагадаємо, суб’єкти господарювання, які нараховують та виплачують доходи на користь фізичних осіб, зобов’язані утримати податок на доходи фізичних осіб та сплатити його до бюджету. Податок нараховується податковими агентами за ставкою 18 % від доходів громадян – зарплат, премій, інших додаткових виплат та виплат за договорами цивільно-правового характеру. 

Надходження цього податку є основою для розвитку міст, сіл та селищ, адже податок на доходи фізичних осіб є одним із основних джерел наповнення дохідної частини місцевих скарбниць. З загальної суми надходжень ПДФО левова частка сплачується роботодавцями із заробітної плати найманих працівників. Тому, фахівці податкової служби на постійній основі проводять роз’яснювальну роботу щодо необхідності офіційного оформлення працівників, а також своєчасної виплати їм заробітної плати  та сплати податків.