Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Університеті Короля Данили відбулось обговорення освітньо-професійної програми «Диджиталізація підприємництва»

опубліковано 31 жовтня 2023 о 16:17

Вчора в Університеті Короля Данили відбулось обговорення освітньо-професійної програми «Диджиталізація підприємництва» спеціальності 076 «Підприємництво і торгівля» другого (магістерського)  рівня вищої освіти. 

У обговоренні взяли участь представники роботодавців: начальник регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях Володимир Солонина, начальник відділу інформаційної взаємодії ГУ ДПС в Івано-Франківській області Мар'яна Мороз, а також директор приватного підприємства “Інтернет Агенція “Новий Медіа Простір” Віталій Мачкур. 

Учасниками обговорення були й стейкхолдери освітнього процесу, а саме здобувачі освіти та представники органів студентського самоврядування, які активно відслідковують принципи студентоцентризму та академічної свободи. 

«Тенденції розвитку цифрових технологій та можливість їх застосування у підприємницькій діяльності - відображають унікальність освітньої програми й актуальність в умовах активної диджиталізації економічних процесів», - зазначила гарант Наталія Гавадзин.

В свою чергу Мар'яна Мороз зауважила, що диджиталізація підприємництва та податкової служби два взаємопов’язані процеси, які можуть принести значні вигоди бізнесу та суспільству. По-перше, диджиталізація підприємництва передбачає використання сучасних технологій у діяльності підприємств. Це охоплює автоматизацію бізнес-процесів, створення електронних магазинів, інтернет-маркетинг і багато інших аспектів. Як результат такий підхід сприятиме зростанню конкурентоспроможності підприємств, стимулюватиме інновації та сприятиме створенню нових робочих місць.

По-друге, цифровізація податкової служби значно спрощує ведення бізнесу підприємцям.  За допомогою електронних систем таких як Електронний кабінет чи застосунку Моя податкова підприємці можуть легко виконати свої податкові процедури не відвідуючи безпосередньо податкову. Таким чином, диджиталізація підприємництва та цифровізація податкової служби об’єднуються для створення ефективного і сучасного середовища для бізнесу. Такий симбіоз сприятиме розвитку економіки, збільшенню надходжень до бюджету, а відтак в подальшому фінансуванню на достатньому рівні української армії. Тому освітня-професійна програма «Диджиталізація підприємництва» дозволить сформувати необхідні вміння, навички і компетенції у майбутніх студентів.

Також, Мар'яна Мороз наголосила присутнім про обов’язок застосування касових апаратів чи програмних РРО суб’єктами господарювання, крім платників єдиного податку 1 групи, при проведені готівкових розрахунків. Крім того, повідомила про відновлення з 1 жовтня 2023 року застосування штрафних санкцій за порушення законодавства у сфері здійснення готівкових розрахунків без касових апаратів або програмних РРО чи невидачу фіскального чека. Водночас, бізнес, щоб працювати в правовому полі теж може скористатись цифровими послугами ДПС і замість традиційного касового апарату обрати програмний реєстратор розрахункових операцій. Програмне забезпечення можна безкоштовно завантажити з сайту ДПС і зареєструвати через Електронний кабінет.     

Крім того, податківець розповіла присутнім про можливість переглянути повідомлення-рішення на сплату майнових податків, перевірити борг із майнових податків та сплатити їх не лише за допомогою Електронного кабінету платника, а й нового застосунку «Моя податкова».

Також тема війни є дуже актуальною і в зв’язку з цим нагадала учасникам зустрічі, про оподаткування благодійної допомоги в Україні, яка надається внутрішньо переміщеним особам. До ВПО відносять громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які мають право на постійне проживання в Україні та були змушені покинути своє місце проживання через різні негативні обставини війни. При цьому зауважує, що міжнародні благодійні організації, їх філії та представництва, які надають благодійну допомогу фізичним особам, переліченим у статті 165 ПКУ, повинні бути зазначені в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, з обов'язковими змінами та оновленнями.

Міністерство соціальної політики України (https://www.msp.gov.ua)  веде Єдиний реєстр отримувачів гуманітарної допомоги, і ця інформація доступна на їх офіційному веб-порталі.