Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ФОП – платник єдиного податку змінив податкову адресу. До якого контролюючого органу подавати податкову декларацію?

опубліковано 27 жовтня 2023 о 10:29

Пунктом 10.2 розд. X Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами встановлено, що у разі зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання та його реєстрації як платника податків за новим місцезнаходженням сплата визначених податковим законодавством, зокрема, місцевих податків і зборів здійснюється за місцем попередньої реєстрації платника податків до закінчення поточного бюджетного періоду.

Якщо внаслідок зміни місцезнаходження, зокрема, щодо фізичної особи – підприємця змінюється територія територіальної громади, такий платник податків обліковується:

із визначенням кодів територій територіальної громади згідно з КАТОТТГ за попереднім та новим місцезнаходженням платника податків;

до закінчення бюджетного періоду з ознакою щодо сплати за попереднім місцезнаходженням податків і зборів, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами, та місцевих податків і зборів.

Така ознака не встановлюється, зокрема, стосовно фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Формою податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 зі змінами та доповненнями, передбачено подання звітності про нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Пунктом 4 частини другої ст. 6 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями, зокрема, визначено, що звітність про нарахування єдиного внеску подається до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску, у строки та порядку, встановлені ПКУ.

Отже, у разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку першої – третьої груп, попереднє місце обліку якої знаходиться на території, тимчасово окупованій збройними формуваннями російської федерації або на території, на якій ведуться (велися) бойові дії:

подає Декларацію за новим місцезнаходженням;

сплачує єдиний податок за попереднім місцезнаходженням до закінчення поточного бюджетного року.

Слід зазначити, що інформація щодо реквізитів бюджетних рахунків для сплати податків, зборів та платежів, відкритих в Державній казначейській службі України у розрізі адміністративно-територіальних одиниць розміщена на вебпорталі ДПС в рубриці «Рахунки для сплати платежів».