Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відновлено е-декларування для держслужбовців: про новації в законодавстві розповіли податківцям Івано-Франківщини

опубліковано 20 жовтня 2023 о 15:20

Законом України 3384-ХІ “Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану” відновлено обов’язок подання електронних декларацій для усіх держслужбовців. Тож,  усі хто добровільно не подав е-декларації за 2021-2022 роки, повинні це зробити до 31 січня 2024 року. Про це під час проведення чергового навчання повідомила працівникам Головного управління ДПС в Івано-Франківській області ГДІ відділу з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС в області Олександра Фільварок. 

Спікер тренінгу нагадала присутнім, що з початком військової агресії рф, ообов’язкове декларування для чиновників було призупинене, основним аргументом такого рішення був захист особистих даних декларантів, якими міг скористатися ворог. Однак, забезпечення прозорих та чесних стосунків між державою та громадськістю вимагає від кожного держслужбовця відкритості та сумлінності у професійній діяльності, підтвердженням яких і є подання е-декларації. 

Олександра Фільварок звернулася до податківців, які ще не подали декларації, не зволікати з поданням е-документу та відповідально поставитися до його заповнення – адже тепер декларанти матимуть право тільки на одне виправлення даних, здійснити яке вони можуть впродовж 30 днів після подання декларації. Решта держслужбовців, які раніше добровільно подали декларації за 2021-2022 роки, також можуть виправити неточності. Для цього їм потрібно до 25 жовтня ц.р. звернутися до НАЗК з листом у довільній формі та зазначити, за який період подано декларацію, яка потребує уточнення, та час її подання.

У відділі з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС в області зазначають, що декларацію за 2023 рік, держслужбовці повинні подати не пізніше 31 березня 2024 року.

Що ж до військовослужбовців, або ж чиновників, у яких члени сім’ї перебувають у лавах ЗСУ чи інших силових структурах, законом передбачено відтермінування подання е-декларацій. Прозвітувати перед суспільством такі категорії можуть не пізніше 90 днів після завершення воєнного стану, припинення служби або ж повернення з полону. Також Олександра Фільварок наголосила, що такі декларації, на відміну від усіх інших, будуть закритими для публічного доступу, з метою захисту даних декларантів.

Також присутнім нагадали, що усі роз’яснення щодо заповнення е-декларацій розміщені у базі знань НАЗК, та запевнили, що фахівці відділу питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС в області завжди готові надати необхідні консультації з будь-яких питань щодо трактування антикорупційного законодавства усім працівникам служби.

Наостанок заходу Олександра Фільварок побажала присутнім бути гідними почесного звання держслужбовця та зазначила: “Електронне декларування – це насамперед про чесність кожного не лише перед державою та громадськістю, а й перед собою”.