Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З серпня відновлено штрафи за неподання звітності з єдиного внеску та скасовано мораторій на проведення деяких видів перевірок

опубліковано 20 жовтня 2023 о 13:45

З 01 серпня 2023 набрав чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-IX, яким внесено зміни до Податкового кодексу України та Закону України про єдиний внесок і яким відновлено нарахування штрафних санкцій та пені за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності про нарахування єдиного внеску у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку). Водночас, якщо вказані порушення, були вчинені платником у період з 1 березня 2020 року по 31 липня 2023 року, - штрафи застосовуватися не будуть. Про це під час брифінгу начальник відділу єдиного внеску управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Майя Лоїв.

Крім цього, інформує посадовець, тимчасово, на період з 01 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України установлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску. Водночас відновлено можливість завершити ті документальні перевірки, які були розпочаті до 18 березня 2020 року. Крім цього, податковою службою будуть проводитись перевірки, пов’язані з припиненням юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, або які проводяться на звернення платника єдиного внеску.

Також, законом 3219 встановлено особливості сплати ЄСВ, донарахованого за результатами документальних перевірок. Зокрема передбачено, що тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану, у разі сплати платником протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання податкового повідомлення-рішення, сум податкового зобов’язання за результатами документальних перевірок, які були відновлені або розпочаті з 1 серпня та завершені до припинення воєнного стану  штрафні санкції та пеня нараховуватися не будуть. Водночас сума сплаченого податкового зобов’язання не підлягає оскарженню.  

Також Майя Лоїв зауважує, що у випадку, якщо ФОП не сплачує єдиний внесок за себе, то за ті періоди, в яких не було сплати, їх не буде зараховано до страхового стажу і пізніше його неможливо буде докупити.