Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про відновлення окремих видів перевірок розповіли в податковій службі

опубліковано 19 жовтня 2023 о 10:06

З початку повномасштабного вторгнення було призупинено проведення будь-яких планових документальних перевірок, то із прийняттям Закону України від 30.06.2023 № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлюється проведення планових перевірок окремих категорій платників. Про це під час брифінгу повідомила начальник відділу позапланових перевірок з інших податків управління податкового аудиту ГУ ДПС  Юлія Клівчуцька. 

За її словами, з 1 серпня 2023 року відповідно до Закону №3219 змінено окремі вимоги Податкового кодексу щодо проведення податкових перевірок, зокрема планових, позапланових і фактичних.   

Зокрема пояснює посадовець, що стосується документальних планових перевірок – то це ті перевірки, які включені до плану-графіку контролюючим органом, і відповідно до змін, тимчасово, на період із 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану відновлено проведення документальних планових перевірок щодо платників податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва чи реалізації підакцизної продукції, діяльність у сфері азартних ігор чи надають фінансові або  платіжні послуги. Для решти платників податків продовжує діяти мораторій на проведення планових перевірок.

Оновлений план-графік документальних планових перевірок оприлюднюють на сайті ДПС України, не пізніше останнього числа місяця, у якому було затверджено такий оновлений план-графік.

Також зауважує Юлія Клівчуцька, що процедура проведення перевірок не змінювалась, оформлення результатів перевірок, проведення нарахувань і сплати не змінились, за виключенням одного моменту, усі перевірки які розпочаті або відновлені з 1 серпня, якщо платник отримав податкове повідомлення-рішення і добровільно сплачує суму основного платежу протягом 30 календарних днів, що визначена контролюючим органом в ППР, штрафні санкції, нараховані на суму такого податкового зобов'язання, вважаються скасованими, а пеня не нараховується. Крім того, сума податкового зобов'язання, сплаченого у порядку, передбаченому цим підпунктом, не підлягає оскарженню.

Звертає увагу посадовець і на наступному, документальні планові перевірки, які були розпочаті  та не завершені до 24 лютого 2022 року,  крім перевірок, для яких встановлено мораторій, поновлюються на невикористаний строк.

Тобто, планові документальні перевірки проводяться  виключно по тих суб'єктах господарювання, які займаються підакцизною групою товарів, азартними іграми чи фінпослугами.

Також посадовець роз’яснює, що стосується проведення інших видів перевірок, то на сьогоднішній день проводяться  позапланові перевірки, такі як: 

- документальні позапланові перевірки, які здійснюються виключно на звернення платника податків та/або з підстав, визначених підпунктами 78.1.1 (у частині документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано інформацію, що свідчить про порушення податкового законодавства з питань оподаткування доходів, отриманих нерезидентами, із джерелом їх походження з України та/або з питань оподаткування нерезидентів, які здійснюють свою діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, платників податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес), платників податків, які надають фінансові, платіжні послуги), 

- якщо платник податків прийняв рішення щодо припинення підприємницької діяльності. Як відомо,  є пряма вимога законодавства, що будь-яке припинення підприємницької діяльності передбачає проведення перевірки контролюючим органом, тобто на ці види перевірки жодних обмежень не має.

- якщо  платником подано декларацію, в якій заявлено до відшкодування з бюджету податок на додану вартість,  та/або з від'ємним значенням з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень;

- документальні позапланові перевірки платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями.

Що стосується фактичних перевірок, як підкреслює податківець, тут теж немає жодних виключень і обмежень. Також нагадує, що це перевірки, які здійснюються за місцем фактичного провадження платником податків діяльності, розташування господарських або інших об'єктів права власності такого платника. Така перевірка здійснюється податковим органом щодо дотримання норм законодавства з питань регулювання обігу готівки, порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності ліцензій, свідоцтв, у тому числі про виробництво та обіг підакцизних товарів, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору з найманими особами. 

Також Юлія Клівчуцька нагадала, що з 1 жовтня відновлена фінансова відповідальність за відсутність використання бізнесом РРО чи ПРРО під час готівкових розрахунків. Обов’язок фіскалізувати готівкові операції передбачений для усіх суб’єктів господарювання ще з 1 січня 2022 року, окрім спрощенців 1 групи. Згідно законом 3219 за невидачу фіскального чеку доведеться сплатити штраф у розмірі від 25% до 150 % вартості реалізованого товару, розмір залежатиме від кількості порушень та  виду діяльності суб’єкта господарювання.