Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З серпня 2023 року для спрощенців відновлено обов’язок сплати єдиного податку

опубліковано 18 жовтня 2023 о 10:56

З 01.08.2023 року набрав чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-IX, яким частково відновлено довоєнну систему оподаткування, в тому числі з єдиного податку. Зокрема, відновлено обов’язок для ФОП-платників єдиного податку 1 та 2 групи сплати єдиного податку.  Про це нагадала під час брифінгу заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталії Зікрата.  

Водночас, посадовець звертає увагу, що несплата чи сплата не у повному обсязі фізичною особою - платником єдиного податку 1 та 2 групи авансових внесків з єдиного податку у визначені Податковим кодексом строки, може призвести до накладення штрафу у розмірі 50% від ставки єдиного податку, обраної платником єдиного податку.

За словами Наталії Зікратої, на сьогодні ставка єдиного податку для платників першої групи – 268,40 грн, (яка встановлюється в розмірі не більше 10 відсотків прожиткового мінімуму станом на 1 січня поточного року), для другої – 1340 грн (яка встановлюється в розмірі не більше 20 відсотків мінімальної заробітної плати).

Отже, штрафна санкція може сягати 134,20 грн для платників єдиного податку першої групи і 670 грн – для другої.

Згідно Законом №3219, починаючи з серпня платники єдиного податку І та ІІ груп вже повинні сплачувати авансові внески, але є винятки, це ФОПи з тимчасово окупованих територій та з територій бойових дій.