Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Від туристів бюджети Прикарпаття отримали 14 мільйонів гривень туристичного збору

опубліковано 10 жовтня 2023 о 14:59

Як відомо Івано-Франківщина стала однією з областей, яку під час війни громадяни України обрали для проживання та відпочинку. Прикладом адаптації до умов сьогодення стало зростання надходжень туристичного збору. Як свідчить статистика, в цілому за 9 місяців п.р. маємо позитивну динаміку щодо сплати цього платежу. Так, до місцевих бюджетів від 1447 платників надійшло 14 мільйонів гривень туристичного збору, що в порівнянні з аналогічним періодом минулого року більше на 376 тисяч гривень і це попри те, що в попередніх місяцях спостерігалось його не значне зниження. Про це інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.  

Нагадаємо, платниками туристичного збору в Україні є громадяни та іноземці, які перебувають на території України і користуються послугами готелів, пансіонатів, мотелів, кемпінгів та інших об’єктів тимчасового проживання. Туристичний збір є обов’язковим для цих осіб та сплачується як частина вартості проживання.  

Ставки туристичного збору встановлюються рішенням територіальної громади за кожну добу тимчасового розміщення особи в місцях проживання (ночівлі) у розмірі до 0,5 % – для внутрішнього туризму та до 5 % – для в’їзного туризму від розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.  

Податкові агенти сплачують збір за своїм місцезнаходженням щоквартально, у визначений для квартального звітного (податкового) періоду строк та відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, або авансовими внесками до 30 числа (включно) кожного місяця.