Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Прикарпаття нагадують платникам про необхідність застосування касових апаратів

опубліковано 29 вересня 2023 о 15:31

Про необхідність використання у своїй діяльності РРО чи ПРРО та застосування штрафних санкцій за проведення розрахункових операцій без застосування РРО нагадали податківці Головного управління ДПС в Івано-Франківській області під час відвідин підприємців, які працюють на вул. Целевича в місті Івано-Франківськ.

Зокрема, працівники обласної податкової розповіли, що обов’язок здійснювати діяльність із застосуванням касових апаратів стосується тих суб’єктів господарювання, які  здійснюють продаж підакцизних товарів, реалізують технічно складні побутові товари, лікарські засоби, вироби медичного призначення і ювелірні вироби, або є платниками єдиного податку ІІ, ІІІ та IV груп. І працювати з використанням касових апаратів зазначеним СГД потрібно було ще з 2022 року. При цьому, за словами податківців, якщо підприємець протягом цього часу не використовував РРО – він не притягувався до відповідальності, адже з початком війни застосування штрафних санкцій було призупинено. 

Однак, уже з 1 жовтня п.р. ситуація зміниться, адже законом №3219 відповідальність за незастосування РРО відновлена. Так, за проведення розрахункових операцій без застосування РРО, не проведення їх на повну суму, не видачу розрахункового документа до підприємців платників єдиного податку ІІ, ІІІ та IV груп, крім тих, які здійснюють продаж підакцизних товарів, реалізують технічно складні побутові товари, лікарські засоби, вироби медичного призначення і ювелірні вироби будуть застосовані штрафи в розмірі 25% вартості проданих із порушенням товарів – за перше порушення та 50% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне порушення. До решти СГД – застосовуватимуться штрафні санкції в розмірі 100% при першому порушенні і  150% при кожному наступному порушенні.

Отож, податківці закликають суб’єктів господарювання не зволікати та вирішити питання із впровадженням у роботу РРО чи програмних РРО, а відтак і уникнути штрафів.