Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щоб не витрачатися на штрафи. Податківці інформували підприємців Яблуниці про зміни в законодавстві

опубліковано 31 серпня 2023 о 10:35

Закон України №3219 від 30.06.2023 року повернув практично увесь бізнес на довоєнні умови оподаткування, зокрема відновлено обов’язкову сплату єдиного податку та застосування штрафних санкцій за порушення правил фіскалізації при готівкових розрахунках з покупцями.

Власне з метою інформування платників про законодавчі зміни працівники ДПС в області навідалися з роз’яснювальним візитом до суб’єктів господарювання у с. Яблуниця. Зокрема підприємцям нагадали, що обов’язкове застосування РРО чи ПРРО передбачено ще з 1 січня 2022 року, однак, якщо дотепер за невидачу розрахункового фіскального документу при продажу товару чи наданні послуги за готівку не було відповідальності (окрім торгівлі підакцизною групою товарів та ін..), то з 1 жовтня цього року уже доведеться сплатити штраф – від 25 до 150 відсотків. Також податківці розповіли, у яких випадках суб’єкти господарювання, що провадять діяльність у гірській місцевості можуть використовувати КОРО замість касового апарату. 

Під час вибору розрахункового реєстратора податківці радять звернути увагу насамперед на його програмний аналог. До речі, одну з версій такого програмного забезпечення держава пропонує цілком безкоштовно. Її можна завантажити на офіційному сайті ДПС України у банері “Програмні РРО” на будь-який наявний та зручний у користуванні гаджет – смартфон, планшет, ноутбук чи стаціонарний ПК. Також фахівці податкової служби інформували торгівців та готельєрів про спрощену форму фіскального чеку, яку запроваджено з 1 серпня 20023 року, що може значно полегшити облік для підприємців.

Окрім того, податківці роз’яснили, як роботодавцям, так і найманим працівникам, основні норми трудового законодавства та  фінансові наслідки у випадку їх порушення, а також звернули увагу на необхідність сплати майнових податків та МПЗ. Окремо нагадали про право платників ПДФО на отримання податкової знижки від держави за певні види витрат.