Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 16 мільйонів гривень донараховано бізнесу Прикарпаття за порушення у сфері обігу підакцизних товарів

опубліковано 30 серпня 2023 о 16:53

З початку року працівниками податкової служби Івано-Франківщини проведено майже шість сотень перевірок суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива, на предмет дотримання ними норм податкового законодавства. Результат таких заходів – 16,2 мільйони гривень донарахованих штрафних санкцій.

Так, 7,6 мільйонів гривень сплатить бізнес за невидачу покупцю відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або ж за неправильно заповнені реквізити фіскального чеку (без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, або ж ціни товару чи обліку його кількості).

За зберігання та реалізацію фальсифікованих або ж немаркованих марками акцизного податку алкогольних напоїв та тютюнових виробів  податківці донарахували ще 4,6 мільйонів гривень. 

Окрім того, фахівці податкової служби зафіксували 198 фактів продажу алкогольних напоїв в заборонений для такої торгівлі час доби – донарахування склали 1,3 мільйони гривень.

Також за вчинені порушення під час ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації торгівці повинні сплатити майже 1,3 мільйони гривень штрафних санкцій.

Попри заборону на продаж алкоголю та цигарок неповнолітнім, окремі суб’єкти господарювання все ж не зважають на вік покупців – під час перевірок виявлено 33 таких факти, тож горе-торгівцям анульовано 28 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями або ж тютюновими виробами, окрім  того, за нехтування норм закону ще й доведеться сплатити 258,4 тисяч гривень застосованих штрафів. 

Ще 252 тисячі гривень штрафів сплатять торгівці за реалізацію алкоголю та тютюнових виробів без відповідної ліцензії – 16 фактів.

Також податківцями було виявлено 19 фактів продажу алкогольних напоїв на розлив для споживання в місцях, які не є закладами громадського харчування – застосовано 129,2 тисячі гривень фінансових санкцій, та кілька фактів торгівлі алкогольними напоями за цінами, нижчими від мінімально встановлених меж –  штрафна санкція 40 тисяч гривень.

До слова, виявили податківці і порушення у сфері реалізації пального, такі як не обладнання або відсутність реєстрації в Єдиному державному реєстрі рівнемірів-лічильників – 12 фактів (штрафні санкції на суму 270 тис. грн.) та незабезпечення своєчасного подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального – 586 фактів (586 тис. грн.).