Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В курортному “Буковелі” готельєрів та торгівців інформували про новації податкового законодавства

опубліковано 28 серпня 2023 о 13:29

Кожна надана клієнту послуга чи проданий товар за готівку передбачає обов’язкову видачу фіскального чеку – основний меседж роз’яснювальної роботи, яку працівники Головного управління ДПС в області проводили для готельєрів та торгівців курорту “Буковель”. Насамперед, кажуть податківці, здійснення фіскалізації є свідченням того, що підприємець провадить бізнес за чесними правилами, а отже це позитивно впливає на його ділову репутацію. Також правильно проведена розрахункова операція викликає довіру у покупця чи клієнта і є підтвердженням легально наданої послуги чи придбаної продукції. 

Загалом під час такого інформаційного рейду податківці особисто зустрілися майже з двома сотнями підприємців, та нагадали їм, що обов’язкове застосування РРО чи ПРРО передбачено ще з 1 січня 2022 року для усіх суб’єктів господарювання, окрім платників першої групи спрощеної системи оподаткування. Враховуючи важкі економічні умови, в яких опинилася країна на початку війни, уряд прийняв рішення про призупинення відповідальності за невидачу фіскального чеку майже для усіх суб’єктів господарювання. Проте, ЗУ № 3219 від 30.06.2023 року повернув бізнес на довоєнні умови оподаткування. Тож уже з 1 жовтня п.р. за непроведення фіскалізації або проведення її з порушеннями до торгівців застосовуватимуть штрафні санкції, розмір яких залежатиме від кількості зафіксованих порушень та виду проданого товару, і становитиме від 25 відс. до 150 відс. Також, податківці інформували, що підприємці, які здійснюють діяльність у гірській місцевості (окрім торгівлі підакцизною групою товарів) у певних випадках можуть використовувати замість касового апарату КОРО,  проте тут слід врахувати обмеження по виторгу. 

Згаданим вище Законом відновлено також і обов’язкову сплату єдиного податку та значно розширено коло дозволених перевірок, які здійснюють контролюючі органи. Тож, щоб під час перевірок у суб’єктів господарювання не виникало неприємних несподіванок у вигляді податкових донарахувань, податківці радять працювати виключно в правовому полі. 

Окрім того, фахівці податкової служби розповіли про можливість отримання податкової знижки за понесені торік певні витрати, однак таке право, зауважили, мають виключно платники ПДФО.

Також під час інформаційної кампанії працівники ДПС в області нагадали бізнесу на необхідності дотримання усіх норм трудового законодавства, вчасного подання звітності й сумлінній сплаті податків. Та запевнили, що податкова завжди готова надавати бізнесу консультаційну допомогу та підтримку у застосуванні податкового законодавства.