Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи нараховується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо фізична особа придбала та продала об’єкт нерухомості в межах одного місяця?

опубліковано 18 серпня 2023 о 13:56

Фізичній особі, яка придбала та продала об’єкт нерухомості в межах одного місяця, за наявності документального підтвердження, що засвідчує перехід прав власності від продавця до покупця, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за такий об’єкт контролюючими органами не нараховується. Про це повідомляє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Відповідно до податкового законодавства база оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

 У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому він набув право власності. Такі норми передбачені п. 266.8 ст. 266 Податкового Кодексу України Відповідно, у випадку придбання та продажу нерухомості фізичною особою впродовж одного місяця, обов’язку сплати податку на нерухомість не наступає.

На підтвердження проведених операцій фізична особа повинна мати та за необхідності надати контролюючим органам копії Договорів купівлі-продажу. Укладання таких договорів передбачено ст. 655 Цивільного кодексу України, в якій зазначено, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму. Договір укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі (ст. 657 ЦКУ).