Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суми податкового боргу, що виникли у спрощенців першої або другої групи з 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року не враховуються при визначенні розміру податкового боргу для виключення такого платника з реєстру платників єдиного податку

опубліковано 14 серпня 2023 о 09:04

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що згідно з положеннями п. 299.10 ст.299 Податкового кодексу реєстрація платником єдиного податку може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у випадках, визначених, зокрема, п.п.298.2.3 п.298.2 Податкового кодексу. 

При цьому відповідно до п.299.11 ст. 299 Кодексу у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої-третьої груп вимог, встановлених главою 1 розділу XIV Кодексу, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої-третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Отже, у разі невиконання платником єдиного податку встановленого Кодексом обов’язку щодо переходу на сплату інших визначених Кодексом податків і зборів у випадках і строки, встановлені п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 Кодексу, контролюючий орган може прийняти рішення про виключення такого платника з реєстру платників єдиного податку.

Нагадуємо, що розмір податкового боргу, який може бути підставою для прийняття контролюючим органом рішення про виключення ФОП з реєстру платників єдиного податку, на сьогодні не повинен перевищувати 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів.

Наявність податкового боргу у ФОП по податкових зобов’язаннях, не пов’язаних з його господарською діяльністю, не є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про виключення такого платника з реєстру платників єдиного податку.

Звертаємо увагу, що згідно з п.п. 91.4.5 п.п. 9.4 п.9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу у 2022 та 2023 роках при визначенні розміру податкового боргу для застосування п.п.8 п. 298.2.3 ст.   298.2 ст. 298 Кодексу для платників єдиного податку першої або другої групи не включаються суми податкового боргу, що виникли за податкові періоди з 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року.

Крім того, дохід, отриманий у період застосування особливостей оподаткування, встановлених п.9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу, не включаються до обсягу доходу, визначеного для відповідної групи платників єдиного податку, встановленого п.291.1 ст. 291 Кодексу.