Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Прикарпатці сплатили до бюджетів майже 6 мільярдів гривень податку на доходи фізичних осіб

опубліковано 11 серпня 2023 о 10:12

Як повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, впродовж січня-липня 2023 року від платників податків Івано-Франківщини до зведеного бюджету надійшло майже 6  мільярдів гривень податку на доходи фізичних осіб, що на 1,1 мільярд гривень більше, ніж за відповідний період минулого року.

Основну частину в надходженнях податку на доходи фізичних осіб становлять відрахування із заробітної плати – 3,6 мільярда гривень, а це 61,4 відсотка та відрахування з доходів військовослужбовців  - 1,96 мільярда гривень, що складає 33,1 відсотка. Решту - понад 322 мільйони гривень, складає податок, що сплачений фізичними особами за результатами річного декларування та податок, що сплачений податковими агентами з інших доходів. 

В податковій зазначають, що податок на доходи фізичних осіб є найвагомішим джерелом надходжень до місцевих скарбниць та становить майже 72 відсотки від їх загальної суми. За вказаний період прикарпатські бюджети отримали 6,5 мільярда гривень податку, що перевищує надходження минулого року на 1,1 мільярд гривень.

Нагадаємо, суб’єкти господарювання, які нараховують та виплачують доходи на користь фізичних осіб, зобов’язані утримати податок на доходи фізичних осіб та перерахувати його до бюджету.  Податок нараховується податковими агентами за ставкою 18 % від доходів фізичних осіб – зарплат, премій, інших додаткових виплат та виплат за договорами цивільно-правового характеру, тощо.