Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як вплине Закон України 3219 на економіку регіону та чи впоралася Франківщина з бюджетними надходженнями обговорили на Громадській раді при ГУ ДПС

опубліковано 08 серпня 2023 о 16:42

Набрав чинності Закон України від 30.06.2023 року №3219, який передбачає скасування більшості податкових пільг, які уряд надав українському бізнесу для його підтримки на початку повномасштабного вторгнення рф. Тож уже з 1 серпня практично всі суб’єкти господарювання перейдуть на довоєнну систему оподаткування. Це, стверджують в податковій, позитивно вплине на надходження до бюджетів всіх рівнів, а отже забезпечить соціально-економічні потреби країни та посилить її обороноздатність.

Дані зміни в законодавстві потребують широкого обговорення та додаткових роз’яснень з представниками бізнесу та громадських організацій, власне норми даного закону й стали топ-темою діалогу на засіданні Громадської ради при ГУ ДПС в Івано-Франківській області. 

“Насамперед, - наголосила начальник ГУ ДПС в області Ірина Столярик, - хочу донести до бізнес-спільноти, що даним Законом не підвищуються ставки податків, а лише повертаються довоєнні, пільги й надалі залишатимуться для суб’єктів господарювання, які провадять діяльність на територіях, де ведуться бойові дії чи можуть вестися. Відтак, мова передусім йде про відповідальність кожного перед державою. Треба розуміти, що країна перебуває у війні, а отже потребує значних фінансових надходжень до бюджетів”.

Отже, з 1 серпня скасовано спеціальний режим оподаткування за ставкою 2 відсотки, тобто платники податків автоматично повертаються на попередні системи оподаткування, продовжує Ірина Столярик, однак уряд зробив  максимально гнучким механізм повернення на попередні умови, а також залишив за платником право перейти на іншу систему оподаткування ще до кінця року. Також для платників спрощенців повертається обов’язок сплати єдиного податку (нагадаємо, з початку війни і до 1 серпня п.р. його сплата відбувалася на добровільній основі).

Окремо податківці зупинилися і на  необхідності обов’язкового використання усіма суб’єктами господарювання, окрім першої групи спрощенців, РРО чи ПРРО при готівкових розрахунках та наголосили, що Законом №3219 відновлено застосування штрафних санкцій за невидачу або видачу з порушеннями фіскального чеку. «Тож, ми звертаємось до усіх підприємців, хто ще не встановив касові апарати, привести свою діяльність до вимог чинного законодавства. Податкова готова надавати будь-яку консультаційну допомогу платникам податків при виникненні у них запитань щодо реєстрації чи використання РРО або ПРРО. Також уряд врахував побажання бізнесу та дозволив використання спрощеної форми чеку для ФОП єдиного податку І, ІІ та ІІІ за ставкою 5% та які не торгують підакцизними товарами, технічно складними побутовими товарами, лікарськими засобами, виробами медичного призначення чи ювелірними виробами», - зазначила Ірина Столярик.

Актуальною темою обговорення на засіданні було також МПЗ – податковий платіж, який вперше застосовуватиметься до платників податків. І якщо, кажуть податківці, з юридичними СГ не виникає проблем, то з громадянами, які є власниками земельних ділянок виникають певні труднощі, адже багато хто з них не має офіційно укладених договорів оренди. Тож податкова служба постійно співпрацює з територіальними громадами та наголошує на необхідності впорядкування документації.

Під час зустрічі учасники засідання обговорили й інші новації в законодавстві, зокрема такі як часткове відновлення податкових перевірок, облік рахунків та е-гаманців, зміни в перебігу строків давності тощо.  

Також Ірина Столярик ознайомила присутніх з підсумками роботи 7 місяців року. Вона зазначила, що попри нелегкі економічні умови, спричинені війною, платники податків Прикарпаття гідно тримають економічний тил та забезпечують достойний рівень надходжень до бюджету. З початку року ними сплачено майже 19 мільярдів гривень податкових платежів та зборів, з них до державного бюджету, включаючи спецфонд надійшло трохи більше 6,2 млрд грн податкових платежів, 6,5 млрд грн до місцевих бюджетів області та майже 6,2 млрд єдиного внеску до Пенсійного фонду України.