Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Повернення на довоєнну систему оподаткування, застосування РРО, МПЗ, майнові податки та інші резерви наповнення бюджету Івано-Франківської ТГ. Відбулася робоча зустріч податківців та органів місцевого самоврядування

опубліковано 07 серпня 2023 о 16:50

З 1 серпня 2023 року запрацював закон України № 3219, яким передбачено перехід країни на довоєнне оподаткування. Його положення відновлюють обов’язкову сплату єдиного податку, також ним скасовано спеціальний режим оподаткування за ставкою 2 відсотки, відновлено відповідальність бізнесу за незастосування касових апаратів та частково знято мораторій на податкові перевірки. 

Обговорення даних норм закону стало основною темою діалогу під час робочої зустрічі представників податкової служби та органів місцевого самоврядування. Зокрема, як зазначила заступник начальника ГУ ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата, дані зміни позитивно вплинуть насамперед на надходження до місцевих бюджетів громад,адже передбачають збільшення поступлень від сплати єдиного податку.

Детально зупинилася Наталія Зірката і на відновленні застосування штрафних санкцій до суб’єктів господарювання за невидачу фіскального чеку при готівкових розрахунках з покупцем, та нагадала, що обов’язкове застосування РРО чи ПРРО передбачено ще з 1 січня 2022 року і є практикою усіх європейських країн. Адже це насамперед засвідчує прозору діяльність бізнесу та є доказом чесної сплати податків. 

Також, як зазначила перший заступник міського голови Івано-Франківської ТГ Вікторія Сусаніна, варто консолідувати зусилля органів місцевої влади та податкової служби в посиленні інформкампанії щодо особливостей сплати громадянами майнових податків, термін сплати яких закінчується 1 вересня. Посиленої роз’яснювальної роботи вимагає і МПЗ – новий податковий платіж, сплата якого запроваджена з цього року.

Окремо зупинилися учасники заходу і на обговоренні спільних дій у сфері легалізації трудових відносин. Так, на думку начальника управління праці Івано-Франківської міської ради Наталії Дмитраш, доволі ефективною  є практика проведення інформаційних рейдів за участі профільних служб для представників бізнесу, які підвищують обізнаність з питань трудового законодавства як роботодавців, так і найманих працівників, а також підвищують загальну податкову культуру та грамотність, що в свою чергу, сприяє зростанню надходжень до бюджетів всіх рівнів ПДФО та військового збору.