Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легалізація праці: бізнес має зробити крок до прозорості на ринку праці

опубліковано 25 липня 2023 о 15:44

Зустріч керівництва ГУ ДПС в Івано-Франківській області та представників Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці відбулася з метою доповнення Угоди про співпрацю, а також узгодження засад обміну інформацією та оформлення актів перевірок. В заході взяли участь начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик та начальник Південно-Західного  міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Богдан Сагайдак. 

Зустрічі такого роду допомагають вирішувати актуальні проблеми та встановлювати ефективний діалог між податковою службою та управлінням праці для спільного досягнення позитивних результатів у забезпеченні стабільності економіки, соціального захисту працівників та дотримання законодавства. Крім того, напрацьовано спільні стратегії та заходи з боротьби з неофіційною зайнятістю, розглянуто можливість впровадження сучасних технологій для покращення обміну інформацією та співпраці між сторонами, а також забезпечення широкого поширення інформації про негативні наслідки неофіційної зайнятості для підприємств, організацій та працівників.

«В той час, коли наші військові на фронті віддають найцінніше - своє життя і здоров'я - захищаючи нашу землю, деякі роботодавці продовжують ігнорувати закони у воєнний період.  Нелегальна зайнятість, оплата праці «в конверті» та ухиляння від сплати податків стали не вибірковим інструментом для недобросовісних роботодавців, - зазначила начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик. А також додала, що звичайні працівники, які потрапляють у пастку нелегальної зайнятості, стають головними постраждалими. Вони віддають свій трудовий потенціал, не маючи відповідного соціального захисту. Це призводить до втрати прав на лікарняні, відпускні, пенсійне забезпечення та інші законні пільги. Такі діяння роботодавців мають не тільки соціальний відбиток, але і негативний вплив для національної безпеки. Недоплачені податки позбавляють державу засобів для забезпечення своєї обороноздатності та інших важливих програм. Це створює додаткові виклики у веденні воєнних дій та захисту нашої території».

На завершення Ірина Столярик додає: «В умовах воєнного часу, нам особливо необхідно підтримувати єдність та згуртуваність. Податкова служба закликає всіх роботодавців дотримуватись законів, легалізувати працю своїх працівників та докласти максимум зусиль для підтримки національного економічного потенціалу та безпеки країни!».

Домовленості, досягнуті під час цієї зустрічі, були оформлені додатками до Угоди про співпрацю. Взаємний обмін інформацією та спільні заходи допоможуть знизити рівень нелегальної зайнятості та сприятимуть розвитку стабільної економіки регіону.