Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З початку року до місцевих бюджетів Прикарпаття надійшло більше 440 мільйонів гривень плати за землю

опубліковано 18 липня 2023 о 08:47

Як повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області у першому півріччі 2023 року платники орендної плати та земельного податку перерахували до місцевих бюджетів Прикарпаття 440,9 мільйонів гривень плати за землю. Це на 140 мільйонів більше, ніж за відповідний період минулого року.

Із загальної суми надходжень – юридичні особи перерахували – 387 мільйонів гривень, а фізичні особи сплатили до місцевих бюджетів Івано-Франківщини 53,9 мільйонів гривень земельного податку. 

Нагадаємо, підставою для нарахування земельного податку є дані Державного земельного кадастру. Базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації. 

Платниками плати за землю є власники земельних ділянок, земельних часток, паїв та землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування.

Юридичні особи самостійно обчислюють та сплачують суму податкового зобов’язання щодо земельного податку. 

Нарахування земельного податку фізичним особам здійснюють податкові органи за місцем знаходження земельної ділянки, які до 1 липня поточного року надсилають платнику податку за місцем його реєстрації податкове повідомлення-рішення про сплату податку.  Ознайомитись з повідомленням – рішенням можна також і в Електронному кабінеті платника.    

Сплатити земельний податок громадяни зобов'язані впродовж 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.