Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Більше 10 мільйонів штрафу нараховано бізнесу Івано-Франківщини за порушення у сфері торгівлі підакцизною групою товарів

опубліковано 26 червня 2023 о 09:22

За порушення у сфері торгівлі підакцизною групою товарів прикарпатські суб’єкти господарювання сплатять 10,3 мільйони гривень штрафних санкцій. Такий результат 419 перевірок, проведених впродовж п’яти місяців року працівниками податкової служби. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області. 

Аналізуючи результат перевірок, податківці зазначають, що найчастіше бізнес порушує законодавство при здійсненні фіскалізації розрахункових документів. Зокрема, виявлено 306 фактів невидачі відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, загальна сума штрафних санкцій склала 2,7 мільйони гривень. Також працівники податкової задокументували 267 фактів проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості, загальна сума фінансових санкцій  - майже 1,4 мільйони гривень;

Окрім того, виявлено 476 фактів несвоєчасного подання електронних документів, щодо фактичних залишків пального. Застосована штрафна санкція склала 476 тисяч гривень, ще два факти порушень - це необладнання або відсутності реєстрації в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників, сума фінансової санкції – 40 тисяч гривень.

За виявлення 80 фактів порушень ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації, здійснення продажу товарів, які не обліковані у встановленому порядку бізнес сплатить 1,2 мільйони гривень.

На жаль, виявили податківці також 28 фактів реалізації алкогольних напоїв або ж тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років. До порушників застосовано 224,4 тис. гривень штрафних санкцій, а також  анульовано 22 ліцензії, які давали  право на роздрібну торгівлю алкогольними напоями або ж тютюновими виробами.

Ще у 10 випадках податківці зафіксували роздрібну торгівлю алкогольними або тютюновими виробами без відповідних ліцензій. Сума штрафних санкцій - 189 тис. гривень.

Також більше 3 мільйонів гривень сплатять суб’єкти господарювання за зберігання та реалізацію фальсифікованих алкогольних напоїв та тютюнових виробів, або немаркованих марками акцизного податку – 160 фактів. 

За продаж алкогольних напоїв в час доби, на який, у зв’язку з воєнним станом, встановлено заборону застосовано до торгівців 1,2 мільйони гривень. Таке порушення виявлено у 180 випадках.

Серед виявлених порушень податківці також називають продаж суб'єктом господарювання алкогольних напоїв на розлив для споживання у місцях , які не мають статусу суб'єкта господарювання громадського харчування – 12 фактів (81,6 тис. грн. штрафних санкцій) та продаж алкогольних напоїв за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін – два факти (20 тис. грн. штрафних санкцій).