Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суб’єкти господарювання, які бажають з 1 липня змінити групу єдиного податку чи перейти на спрощену систему оподаткування мають подати заяву не пізніше 15 червня

опубліковано 12 червня 2023 о 13:45

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, відповідно до підпункту 298.1.1 пункту 298.1 статті 298 Податкового кодексу України, суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву про застосування спрощеної системи оподаткування. Про це нагадують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області. 

Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм Податкового кодексу, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.  Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року. 

До поданої Заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених главою І «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділ ХІV ПКУ. 

Форми Заяви та Розрахунку затверджені наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308. 

Таким чином, суб’єкти господарювання, які бажають з 1 липня поточного року змінити групу єдиного податку або перейти на сплату єдиного податку, повинні подати не пізніше 15 червня заяву встановленої форми про право застосування спрощеної системи оподаткування.