Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники податків Прикарпаття гідно тримають тил: до зведеного бюджету держави надійшло 9,4 мільярди гривень

опубліковано 08 червня 2023 о 13:28

Впродовж 5 місяців року до зведеного бюджету поступило 9,4 мільярди гривень податкових платежів, що майже на 900 мільйонів гривень більше минулорічних показників. Про це під час пресконференції повідомила місцевим медіа начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик. За її словами також значно зросли й надходження до Пенсійного фонду України – 4,2 мільярди гривень, тоді як торік лише 3,2 мільярди гривень

Із загальної суми надходжень до державного бюджету країни, аналізує Ірина Столярик, поступило 4,9 мільярдів гривень податкових платежів. В структурі надходжень до держбюджету, питома вага традиційно належить рентним платежам за користування надрами –2,3 мільярда гривень, затим йдуть податок на доходи фізичних осіб разом з військовим збором – 1,1 мільярди гривень та податок на додану вартість – 776 мільйонів гривень.

Що ж до місцевих бюджетів Прикарпаття, то впродовж січня – травня п.р., за словами головного податківця області, вони поповнилися на 4,5 мільярдів гривень податків і зборів, що перевершило минулорічні надходження на 923 мільйони гривень. Основними бюджетоформуючими платежами стали: ПДФО – 3,2 мільярда гривень, єдиний податок – 484 мільйони гривень, майнові податки – 463 мільйони гривень та ін. обов’язкові платежі.

В продовження теми економічного розвитку Прикарпаття, начальник податкової служби стверджує, що попри воєнне сьогодення, бізнесова активність регіону зростає. І хоча, деякі галузі все ж зазнали негативного впливу через зниження споживчої активності, в інших галузях навпаки спостерігається збільшення активності. В основному це сфера торгiвлі, ремонт автотранспортних засобів, сфери інформації та телекомунікацій, транспорту й охорони здоров'я.

 “І хоча війна призводить до нестабільності та невизначеності, одночасно вона змушує суб’єктів господарювання до пошуку нових ідей та можливостей, до реалізації нових проєктів. До прикладу, деякі підприємства з окупованих територій релокували свою діяльність, зокрема й на Прикарпаття, де знайшли нові можливості для збереження та розвитку бізнесу”, – каже Ірина Столярик.

Як доказ економічного прогресу податківець наводить такі дані статистики: впродовж останнього року кількість платників на Прикарпатті збільшилась на 4,5 тисячі суб’єктів господарювання, а їх загальна кількість склала 87,3 тисячі осіб. Окрім того, за інформацією податкової служби, до Івано-Франківщини релокувалися 138 суб’єктів господарювання з територій, де ведуться бойові дії. Наразі ними вже сплачено до бюджету понад 19 мільйонів гривень податкових платежів. Щоправда, про перехід на облік до податкової служби Івано-Франківщини заявили лише 72 суб’єкти господарювання. 

Позитивна динаміка спостерігається і в кількості прийнятих на роботу працівників, стверджує Ірина Столярик. З початку року роботодавці подали до органів податкової служби майже 34 тисячі повідомлень про прийняття працівників на роботу. Порівняно з аналогічним періодом минулого року цей показник зріс більше як на 7 тисяч 400.

“А загалом, підсумовуючи cказане, можна зробити висновки про високу довіру платників до фінансової системи, а також про їх здатність та бажання виконувати свої податкові обов’язки перед державою – Івано-Франківщина гідно тримає економічний фронт та працює на спільну Перемогу. Пишаюся такими платниками, які незважаючи на усі труднощі, працюють добросовісно, сприяють створенню нових робочих місць і підтримці Збройних сил України”. Тому не втомлююсь дякувати кожному свідомому платнику податків за його вклад у розвиток держави, свідому громадянську позицію та патріотизм”, – ділиться думками Ірина Столярик. 

Під час пресконференції також розглядалися й інші актуальні для суспільства питання, такі як підсумки кампанії декларування доходів громадян, особливості ведення волонтерської діяльності, механізм нарахування та сплати майнових податків та потенційні зміни в податковому законодавстві.

Також начальник Головного управління ДПС в області привітала представників ЗМІ з нещодавнім професійним святом та подякувала за плідну співпрацю, результатом якої є високий рівень податкової культури та грамотності платників податків Івано-Франківщини.