Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яку податкову декларацію з плати за землю та у які строки повинен подати платник єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування єдиним податком за ставкою 2 відсотки у разі переходу протягом року з загальної системи на таку сп

опубліковано 07 червня 2023 о 08:26

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що пунктом 286.2 ст. 286 ПКУ визначено, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій.

Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов’язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.3 ст. 286 ПКУ).

Водночас, відповідно до п.п. 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої – третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

Платник податку має право самостійно (шляхом подання заяви) відмовитися від використання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення. У такому разі платник податків вважається таким, що застосовує систему оподаткування, на якій він перебував до обрання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, крім випадку, якщо у заяві про відмову від використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, платник податку зазначив про перехід на сплату інших податків і зборів (абзац другий п.п. 9.9 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Враховуючи викладене, якщо юридична особа, яка в установлені строки подала звітну податкову декларацію з плати за землю, приймає рішення про перехід у поточному році з загальної системи на спрощену систему оподаткування з особливостями оподаткування єдиним податком за ставкою 2 відс., то така особа повинна подати відповідному територіальному органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки протягом 20 календарних днів місяця, наступного за місяцем в якому відбулась зміна системи оподаткування, уточнюючу декларацію. При цьому податкові зобов’язання в уточнюючій декларації визначаються до зменшення, якщо платник єдиного податку третьої групи дотримується вимог п.п. 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ, тобто земельна ділянка використовуються ним для провадження господарської діяльності, починаючи з місяця переходу на спрощену систему оподаткування.

Якщо юридична особа – платник єдиного податку, яка використовує особливості оподаткування єдиним податком за ставкою 2 відс., протягом року відмовляється від спрощеної системи оподаткування, то така особа зобов’язана подати протягом 20 календарних днів місяця, наступного за місяцем в якому відбулась зміна системи оподаткування, уточнюючу декларацію (за поточний рік), в якій визначає податкові зобов’язання до збільшення, починаючи з місяця переходу на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.