Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як розрахувати суму податку на нерухоме майно збільшену на 25000 грн. на рік, при переході права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року?

опубліковано 01 червня 2023 о 11:13

Відповідно до п.п. 266.7.1 прим. 1 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі його частки, що перебуває, зокрема у власності фізичної особи – платника податку, загальна площа якого перевищує 300 кв. метрів. (для квартири) та/або 500 кв. метрів (для будинку), сума податку, збільшується на 25000 грн. на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку). Про це інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Отже, у разі переходу права власності на об’єкт житлової нерухомості, в тому числі його частку, від одного власника – фізичної особи до іншого протягом календарного року сума податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, збільшена на 25000 грн. на рік за загальну площу такого об’єкту (його частки), що перевищує 300 кв. метрів. (для квартири) та/або 500 кв. метрів (для будинку), обчислюється контролюючими органами для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений будинок, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності.