Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Починаючи з 1 півріччя 2023 року торгівці валютними цінностями у готівковій формі подають декларацію з податку на прибуток підприємств за оновленою формою

опубліковано 18 травня 2023 о 14:11

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що суб’єктам господарювання, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі необхідно подати декларацію з податку на прибуток підприємств за І півріччя 2023 року за оновленою формою. 
Нагадаємо, до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств внесені зміни наказом Міністерства фінансів України від 20.02.2023 № 101, з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну від 13.03.2023 № 130, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 15 березня 2023 року за № 451/39507. 

Зокрема, Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств (далі-Декларація) доповнено додатком ОВ, в якому платники податку на прибуток підприємств, які здійснюють діяльність із торгівлі валютними цінностями у готівковій формі, розраховують суму таких авансових внесків.

У рядку 26 додатка ОВ визначається загальна сума авансового внеску з пунктів обміну іноземних валют, що сплачена у звітному (податковому) періоді. Сума авансового внеску сплачується щомісяця та визначається у графі 4, значення якої розраховується за формулою, передбаченою у примітці 1 додатка ОВ.

При цьому показник рядка 26 додатка ОВ переноситься до рядка 26 ОВ Декларації. Для платників, у яких базовим звітним (податковим) періодом є календарний рік, рядок 28 дорівнює рядку 26 ОВ Декларації.

Крім того, у зв'язку із внесеними змінами Законом № 2720, форму Декларації та додаток ВП до Декларації доповнено:

рядками 26 ОВ - 28, які заповнюють платники податку, що сплачують авансові внески з пунктів обміну іноземних валют у звітному (податковому) періоді, попередньому звітному (податковому) періоді, за результатами останнього звітного (податкового) періоду;

розділом "Виправлення помилок щодо суми авансових внесків із пунктів обміну іноземних валют", у якому відображається збільшення (зменшення) податкового зобов'язання, сума штрафу та пеня (рядки 38 - 41 форми Декларації та рядки 36 – 38 додатка ВП до Декларації).

Відповідно до пп. 141.13.3 Податкового кодексу сплачена протягом звітного (податкового) періоду сума авансових внесків із податку на прибуток підприємств зменшує податкові зобов'язання з податку на прибуток підприємств, розраховані за результатами такого звітного (податкового) періоду за ставкою, визначеною п. 136.1 Податкового кодексу, у сумі, що не перевищує суму нарахованого податкового зобов'язання за такий податковий (звітний) період.

У зв'язку з зазначеним додаток ЗП до Декларації доповнено рядком 16.5, в якому відображається сума нарахованих та сплачених авансових внесків із пунктів обміну іноземних валют, що зменшує податкові зобов'язання з податку на прибуток підприємств (рядок 16).

Показник рядка 16.5 додатка ЗП визначається у сумі, що не перевищує позитивне значення: рядок 06 + рядок 06.1 КІК Декларації - рядок 16.4.1 додатка ЗП до рядка 16 ЗП Декларації.

З врахуванням пункту 46. 6 статті 46 Податкового кодексу платники податку, які застосовують особливості оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі, матимуть змогу подати Декларацію за оновленою формою, починаючи зі звітного (податкового) періоду - півріччя 2023 року із відображенням сплачених протягом такого звітного (податкового) періоду сум авансових внесків із пунктів обміну іноземних валют у додатку ОВ до Декларації, та врахувати відповідні суми у зменшення податкових зобов'язань із податку на прибуток підприємств у додатку ЗП до Декларації відповідно до положень п. 141.13 статті 14 Податкового кодексу. 

Детальніше  у листі ДПСУ від 04.05.2023 № 9846/7/99-00-21-02-01-07 надала роз’яснення щодо особливостей оподаткування платників податку на прибуток підприємств.