Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Місцеві бюджети Прикарпаття отримали в розпорядження понад 3 мільярди гривень

опубліковано 10 травня 2023 о 09:04

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що упродовж січня-квітня 2023 року платники податків  Івано-Франківщини спрямували до місцевих бюджетів 3,5 мільярдів гривень податків, зборів і платежів, які адмініструє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області. Сума залучених до громад податків на 27,7 відсотків перевищує аналогічні надходження минулого року і це дозволяє впевнено планувати видатки та фінансувати нагальні потреби громад. 

Основним бюджетоформуючим податком до місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб. З початку року платники Івано-Франківщини сплатили до бюджету 2,5 мільярди гривень податку. Сплачений ПДФО складає майже 71,4 відсотка у доходах місцевих бюджетів Івано-Франківщини. 

Другим за надходженнями став єдиний податок. Від суб’єктів господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, надійшло 375 мільйонів гривень єдиного податку, зокрема від юридичних осіб – 50,2 мільйони гривень, від фізичних осіб – 305,4 мільйонів гривень та від сільгосптоваровиробників – 19,5 мільйонів гривень. Його частка у місцевих надходженнях становить майже 11 відсотків.

Третім за значенням став земельний податок. Цього року прикарпатські власники і орендарі земель сплатили до місцевих бюджетів територіальних громад області  282,2 мільйонів гривень плати за землю і це майже 8 відсотків загальної суми поступлень. 

Рентної плати за користування надрами в цьому році платниками сплачено 138,2 мільйонів гривень, що складає 4 відсотка в сумі сплати, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки  сплачено 88 мільйонів гривень – 2,4 відсотка та акцизного податку з реалізації підакцизної продукції сплачено 51,6 мільйонів гривень і це 1,5 відсотка загальної суми поступлень до бюджетів територіальних громад.