Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи оподатковується податком на доходи сума допомоги по вагітності та пологах, що виплачується підприємцю Пенсійним фондом України?

опубліковано 24 квітня 2023 о 11:44

Сума допомоги по вагітності та пологах, сума страхових виплат, які отримує платник податку з фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку відповідно до підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України. Про це повідомляють в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Нагадаємо, оподаткування доходів фізичних осіб-підприємців визначено статтею 177 розділу ІV ПКУ та главою І розділу ХІV ПКУ. Доходом фізичної особи-підприємця є дохід, отриманий зазначеною особою виключно від здійснення підприємницької діяльності.

Відповідно до пункту 177.6 статті 177 ПКУ у разі якщо фізична особа- підприємець на загальній системі оподаткування отримує інші доходи, ніж від підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податків – фізичних осіб.

Також підпунктом 4 пункту 292.11 статті 292 ПКУ передбачено, що до складу доходу фізичної особи-підприємця – платника єдиного податку, визначеного статтею 292 ПКУ, не включаються, зокрема, суми коштів цільового призначення, що надійшли зокрема від Пенсійного фонду України.

Отже, дохід у вигляді страхових виплат, який виплачується Пенсійним фондом, не включається до доходу фізичної особи-підприємця, проте оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податків – фізичних осіб.

Також нагадаємо,  що згідно зі статтею 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» право на страхові виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи – громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їхніх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом.

Статтею 13 Закону № 1105 встановлено види страхових виплат за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, зокрема, за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності надається такий вид страхових виплат як допомога по вагітності та пологах.

Уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України (стаття 4 Закону № 1105).