Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники повинні самостійно стежити за наявністю або відсутністю податкового боргу до 3060 гривень

опубліковано 21 квітня 2023 о 11:05

Платникам, які мають податковий борг, сума якого не перевищує 3060 гривень податкова вимога не надсилається. Відповідно такі особи можуть і не знати про його наявність та накопичувати борг за рахунок штрафних санкцій, які застосовуються за несвоєчасну сплату податків. Про це на брифінгу зазначила заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата.

За її словами, лише коли сума податкового боргу буде більшою за 3060 гривень, податковий орган вручає податкову вимогу та застосовує заходи стягнення податкового боргу, одним з яких є передача майна боржника в податкову заставу. 

«Отримавши податкову вимогу платник дізнається про розмір податкового боргу, термін його сплати та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, -зазначила Наталія Зікрата та додала: - Тому, щоб наявність податкового боргу не стала неприємною несподіванкою, платникам потрібно, в першу чергу, вчасно сплачувати визначені суми податкових зобов’язань. Крім цього, потрібно самостійно стежити за наявністю або відсутністю боргу». 

Отримати інформацію про суму заборгованості, вид податку та підстави виникнення податкового боргу, за словами заступниці керівника обласної податкової, можна скориставшись Електронним кабінетом платника або ж звернутись до спеціалістів в Центрах обслуговування платників при податкових інспекціях. Крім того,  інформацію про наявність у себе податкового боргу можна перевірити і в територіальних громадах.

Як зауважила Наталія Зікрата, на перший погляд незначні суми боргу призводять мільйонних­­ гривень втрат бюджету. Так, на 1 квітня поточного року на Івано-Франківщині з сумою боргу до 3060 гривень налічується майже 193 тисячі боржників, що мають у сумі боргів на 60 мільйонів гривень.