Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники податків Івано-Франківщини перерахували до бюджету понад 1,7 мільярди гривень рентної плати за користування надрами

опубліковано 10 квітня 2023 о 14:03

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що у I кварталі 2023 року платники податків перерахували до бюджету 1729,4 млн грн рентної плати за користування надрами. Це на 405,1 млн грн більше, ніж за відповідний період минулого року. Із загальної суми до державного бюджету надійшло 1638,1 млн грн, а місцеві скарбниці отримали 91,4 млн гривень. 

Зокрема, до державного бюджету суб’єкти господарювання перерахували 10,1 млн грн плати за видобування корисних копалин, 582 млн грн плати за видобування нафти, за видобування природного газу - 1042,3 млн грн та за видобування газового конденсату - 3,7 млн гривень. 

Крім того, до місцевих скарбниць сплачено 5,7 млн грн. плати за видобування корисних копалин, 30,6 млн грн. плати за видобування нафти, за видобування природного газу -54,9 млн грн. та за видобування газового конденсату - 0,2 млн гривень. 

Нагадаємо, відповідно до підпункту 257.2 статті 257 Податкового кодексу України платники рентної плати самостійно обчислюють суму податкових зобов'язань з рентної плати. 

Сума податкових зобов'язань з рентної плати, визначена у податковій декларації за податковий (звітний) період, сплачується платником до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації. 

Форма Податкової декларації з рентної плати затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 07.11.2016 № 927) із змінами та доповненнями. 

Невід’ємною частиною декларації є відповідні додатки. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування. За відсутності у платника відповідного виду об’єкта оподаткування тип додатка, у якому обчислюється податкове зобов’язання для такого об’єкта оподаткування, до Податкової декларації  не додається.