Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо порядку відображення в декларації доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та /або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних д

опубліковано 04 квітня 2023 о 14:09

Щодо порядку відображення в декларації доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та /або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що відповідно до п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України при продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума за рік сукупно не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. У разі якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, платник податків зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного  (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію і самостійно сплатити податок з суми такого перевищення. 

Наказом Міністерства фінансів України від 17 травня 2022 року № 143, яким внесено зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи,  передбачено, що у рядку 10.7 декларації зазначаються доходи, отримані від власної сільськогосподарської продукції що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та /або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, перелік яких визначений п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, та які підлягають оподаткуванню.

Отже у рядку 10.7 Декларації відображаються доходи, що підлягають оподаткуванню відповідно до п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, а доходи, що не підлягають оподаткуванню відповідно до п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ включаються до рядка 11.3 Декларації.