Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фізична особа продала човен іншій фізичній особі. Чи потрібно сплачувати податок?

опубліковано 03 квітня 2023 о 12:07

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що яхти та інші плавучі засоби для дозвілля або спорту, гребні човни та каное відносяться до транспортних засобів, що класифікуються за товарною позицією 8903 розд. XVII «Засоби наземного транспорту, літальні апарати, плавучі засоби і пов’язані з транспортом пристрої та обладнання» Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, затвердженої Законом України від 04 червня 2020 року № 674-IX «Про Митний тариф України» із змінами та доповненнями.

Також в податковій повідомляють, що згідно з п.п. 14.1.54 ст. 14 Податкового кодексу України, дохід з джерелом його походження з України – це будь-який дохід, отриманий, зокрема, резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України, її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні.

Так, відповідно до розділу ІV ПКУ та згідно з п. 164.2 ст. 164, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положенням ст. 173 ПКУ та інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну рухомого майна визначений ст. 173 ПКУ. Відповідно до п. 173.1 ст. 173 ПКУ дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою 5 відс., визначеною в п. 167.2 ст. 167ПКУ.

Водночас, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою 18 відс., визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

Водночас, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда або іншого транспортного засобу, може бути зменшений на вартість такого об’єкта рухомого майна, що була задекларована особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування), відповідно до підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ 

Дохід від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого майна, що здійснюються фізичними особами – нерезидентами, оподатковується згідно з ст. 173 ПКУ в порядку, встановленому для резидентів, за ставкою 18 відс., визначеною в п. 167.1 ст. 167 ПКУ (п. 173.6 ст. 173 ПКУ). При цьому дохід від продажу чи обміну об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно з п. 173.1 ст. 173 ПКУ.

Правові засади здійснення оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності в Україні визначені Законом України від 12 липня 2001 року № 2658-ІІІ «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні». Відповідно до ст. 7 Закону № 2658 проведення оцінки майна є обов’язковим, зокрема, у випадку оподаткування майна згідно з законом, крім випадків визначення розміру податку при спадкуванні власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою.

Згідно з п. 173.4 ст. 173 ПКУ під час проведення операцій з відчуження об’єктів рухомого майна в порядку, передбаченому ст. 173 ПКУ, нотаріус посвідчує відповідний договір купівлі-продажу (міни) об’єктів рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) за наявності документа про оцінку майна та документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи із ціни, зазначеної в договорі.

Відповідно до п.п. «б» п.п. 168.4.5 ст. 168 ПКУ у разі нотаріального посвідчення, зокрема, договорів купівлі-продажу майна резидентами та нерезидентами фізична особа є відповідальною за нарахування та утримання податку на доходи фізичних осіб, відповідно самостійно визначає суму податку і сплачує його до бюджету через банківські установи за місцем нотаріального посвідчення такого договору.

Таким чином, положення ст. 173 ПКУ передбачають наявність оцінки майна, яка проведена відповідно до Закону № 2658, документа про сплату до бюджету податку та договору купівлі-продажу з його нотаріальним посвідченням. У разі виконання вказаних вимог дохід, отриманий фізичною особою (резидентом/нерезидентом) від продажу човна чи іншого плавучого засобу оподатковується у порядку визначеному ст. 173 ПКУ.

Разом з тим, продаж товарів – це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію належного від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів (п.п. 14.1.202 п. 14.1 ст. 14 ПКУ). Згідно з п. 167.1 ст. 167 ПКУ ставка податку становить 18 відс. бази оподаткування щодо доходів нарахованих (виплачених, наданих, платнику.

Отже, у разі невиконання платником податку – фізичною особою вимог ст. 173 ПКУ (відсутність оцінки майна, яка проводиться відповідно до Закону № 2658, документа про сплату до бюджету податку на доходи фізичних осіб, договору купівлі-продажу з його нотаріальним посвідченням), при здійсненні продажу товару у вигляді човна, отриманий дохід розглядатиметься як інший дохід та буде оподатковуватися податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків.