Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Авансовий внесок з податку на прибуток за березень п.р. пункти обміну іноземних валют мають сплатити не пізніше 31 березня

опубліковано 30 березня 2023 о 14:41

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що фінансові установи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, зобов’язані сплатити фіксовану суму авансового внеску з податку на прибуток за кожний структурний підрозділ не пізніше останнього операційного (банківського) дня поточного місяця у розмірах: 

трьох мінімальних заробітних плат, встановлених законом станом на 1 січня звітного (податкового) року, – за кожен пункт обміну іноземної валюти у населеному пункті, чисельність населення якого перевищує 50 тисяч мешканців; 

однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законом станом на 1 січня звітного (податкового) року, – за кожен пункт обміну іноземної валюти у населеному пункті, чисельність якого менша за 50 тисяч мешканців або за межами населених пунктів. 

При цьому протягом 2023 року платники податку сплачуватимуть такі авансові внески з урахуванням таких особливостей: 

з 1 січня 2023 року по 30 червня 2023 року – із застосуванням коефіцієнта 0,33; 

з 1 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року – із застосуванням коефіцієнта 0,66. 

Cплата авансових внесків з податку на прибуток буде здійснюватися за кожний пункт обміну іноземної валюти, внесеного до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти станом на 1 число поточного місяця, ведення якого здійснюється Національним банком України. 

При цьому сплачена протягом звітного (податкового) періоду сума авансових внесків з податку на прибуток підприємств зменшуватиме податкові зобов’язання з податку на прибуток підприємств, розраховані за результатами такого звітного (податкового) періоду за ставкою, визначеною п.п. 136.1 ст. 136 Податкового кодексу України, у сумі, яка не перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання за такий податковий (звітний) період. 

У разі якщо сума авансового внеску, попередньо сплаченого протягом звітного (податкового) року, перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання за такий податковий (звітний) рік, сума такого перевищення не переноситься у зменшення податкових зобов’язань наступних податкових (звітних) періодів. 

Сума сплачених авансових внесків з податку на прибуток не підлягатиме поверненню платнику податку як надміру та/або помилково сплачені податкові зобов’язання, не зараховуватиметься в рахунок інших податків та зборів та на неї не поширюватиметься положення статті 43 Кодексу. 

За несплату авансового внеску з податку на прибуток передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірах, визначених статтею 124 Кодексу. 

Такі особливості оподаткування податком на прибуток запроваджено змінами до Податкового кодексу, які внесено Законом України від 03.11.2022 № 2720-ІХ.