Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З 8 березня діє оновлений порядок прийняття рішень про реєстрацію чи відмову в реєстрації податкових накладних або розрахунків коригування в ЄРПН

опубліковано 28 березня 2023 о 08:17

З 8 березня 2023 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 12.01.2023 №19 внесено зміни до наказу №520, яким затверджено Порядок прийняття рішень про реєстрацію чи відмову в реєстрації податкових накладних або розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Про це інформує начальник відділу інформаційної взаємодії ГУ ДПС в Івано-Франківській області Мар'яна Мороз. 

За словами посадовця, фактично зазнав змін процес розгляду комісією регіонального рівня документів та пояснень, наданих платником для підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній чи розрахунку коригування для її розблокування. «Якщо раніше комісія регіонального рівня мала упродовж 5 робочих днів ухвалити остаточне рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної або розрахунку коригування, то нова редакція Порядку передбачає проведення цього процесу в два етапи», - зазначає Мар'яна Мороз.

«Перший етап - якщо за результатами розгляду таких документів комісією регіонального рівня, протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання пояснень, приймається рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної чи розрахунку коригування в ЄРПН, і надсилається платнику рішення за формою згідно Додатку 1, то на цьому етапі все завершується. Другий етап – якщо комісія регіонального рівня надсилає Повідомлення згідно Додатку 2 щодо необхідності надання додаткових письмових пояснень та документів із зазначенням яких саме документів не вистачає».  

Далі Мар'яна Мороз пояснює, що платник податку має 5 робочих днів щоб подати до контролюючого органу додаткові пояснення та копії документів. 

За результатами розгляду поданих додаткових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня знову ж таки протягом 5 робочих днів, з дня їх отримання, приймає рішення про реєстрацію чи відмову в реєстрації податкових накладних чи розрахунків коригування в Реєстрі. 

Якщо платник податку не надав додаткових пояснень та копій документів або надав документи з порушенням законодавства комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації ПН чи РК в ЄРПН. 

Вищезазначені додаткові письмові пояснення та копії документів платник податку подає до ДПС в електронній формі з урахуванням вимог Законів про електронний документообіг. 

Окрім того, рішення про відмову в реєстрації податкової накладної чи розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних платник може оскаржити в адміністративному або судовому порядку.