Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про наповнення місцевих бюджетів та шляхи економічного розвитку громад спілкувалися податківці з громадськістю Коломийщини

опубліковано 24 березня 2023 о 15:14

Як налагодити конструктивний діалог органів самоврядування та платників податків з метою ефективного наповнення місцевих бюджетів, а отже створити умови для соціального та економічного добробуту громади, спілкувалися фахівці обласної податкової служби з головами, старостатами, землевпорядниками  територіальних громад Коломийщини. Зокрема на зустрічі були присутні представники Печеніжинської, Матеївецької, Нижньовербізької, П’ядицької, Коршівської, Коломийської, Гвіздецької, Підгайчиківської, Отинійської  громад. 

Так начальник Коломийської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Іван Кирик розпочав зустріч-нараду з підсумків надходжень податкових платежів та зборів до бюджетів громад у 2022 році та впродовж двох місяців поточного року, а також закцентував увагу присутніх на необхідності пошуку додаткових резервів надходжень. Не допустимим, на його думку, є факти здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації на території тієї чи іншої громади, тож звернувся до старостів повідомляти податкову службу про такі випадки, та нагадав, що сплата єдиного податку є вагомою складовою у структурі надходжень місцевих бюджетів. Також інформував присутніх про особливості застосування РРО чи ПРРО, а також платіжних терміналів суб’єктами господарювання.

Як слушно зауважила заступник начальника управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС в Івано-Франківській області Оксана Жураківська, рівень розвитку будь-якої громади насамперед залежить від рівня податкової культури та обізнаності платників податків. Саме тому питання налагодження продуктивної комунікації між бізнесом й громадськістю з органами влади повинно бути на пильному контролі. Адже усвідомлення платником власної відповідальності за функціонування та соціально-економічні можливості громади спонукатиме його до добровільної та добросовісної сплати податків. 
Податкова служба, в свою чергу, завжди готова сприяти підвищенню податкової грамотності платників, надавати консультаційну допомогу щодо застосування норм податкового законодавства.

Так, на думку Оксани Жураківської, додаткових роз’яснень сьогодні потребує застосування мінімального податкового зобов’язання, адже багато платників податків у ц. р. сплачуватимуть цей платіж вперше. Тож посадовець детально зупинилася на механізмі нарахування МПЗ, а також перелічила суб’єктів, до яких застосовуватимуть дану норму законодавства.

Окрім того, Оксана Жураківська зупинилася не необхідності проведення спільних заходів, щодо виявлення та упередження фактів нелегальної трудової зайнятості населення та виплат зарплат «у конвертах». Адже, окрім бюджетних втрат, неофіційні трудові відносин унеможливлюють соціальний захист працівників та відповідно суттєво знижують рівень добробуту громади.

Також під час зустрічі було обговорено необхідність належного проведення кампанії декларування доходів громадян, отриманих в минулому році,та шляхи скорочення податкового боргу, як  одного з додаткових джерел поступлень до бюджетів.