Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інформацію про укладені договори оренди нерухомості рієлтери зобов’язані надсилати до податкової служби

опубліковано 24 березня 2023 о 12:50

З війною на Івано-Франківщині значно збільшилась кількість оренди житла внутрішньо-переміщеними особами. І щоб убезпечити себе такі особи в основному звертаються до послуг рієлторів. Водночас рієлтори зобов’язані надсилати до податкового органу за місцем своєї реєстрації інформацію про усі укладені за їх посередництва цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості. Повідомила під час брифінгу заступник начальника управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС в Івано-Франківській області Оксана Жураківська.
За словами посадовиці, за порушення порядку або строків подання зазначеної інформації рієлтер несе відповідальність, передбачену ст. 119 прим. 1 ПКУ. 

Згідно з п. 119 прим. 1.2 ст. 119 прим.1 ПКУ порушення суб’єктом господарювання, який провадить посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтером), порядку або строків подання інформації про укладені за його посередництвом договори (угоди) про оренду нерухомості, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі 680 грн. за кожне таке порушення. 

Дії, передбачені п. 119 прим. 1.2 ст. 119 прим.1 ПКУ, вчинені суб’єктом, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1360 грн. за кожне таке порушення (п. 119 прим. 1.3 ст. 119 прим.1 ПКУ). 

Також Оксана Жураківська нагадує, що наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2017 № 497 затверджено форму «Інформація суб’єктів господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтерів), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди)», що подається зазначеними суб’єктами господарювання в строки, передбачені для подання податкового розрахунку. Базовим звітним (податковим періодом) для податкового розрахунку є календарний квартал і  строк його подання протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ). 

На завершення посадовиця додає, що сьогодні найкраща допомога для армії, це працювати в правому полі, сплачувати податки і тим самим наближати нас до перемоги.